Hlavní obsah

Ruská ponorka proplula Bosporem do Černého moře

Bospor

Ruská ponorka Rostov na Donu, vybavená konvenčním pohonem a vyzbrojená střelami s plochou dráhou letu, v neděli proplula Dardanelami a Bosporem ze Středozemního do Černého moře. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na turecká média, sledující plavbu vynořené ponorky doprovázené kutry pobřežní stráže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská ponorka proplula do Černého mořeVideo: Reuters

 
Článek

Interfax připomněl, že ve čtvrtek oddíl šesti velkých výsadkových lodí z ruské Severní a Baltské flotily připlul do Sevastopolu, čímž ukončil přesun ze Středozemního do Černého moře. V sobotu pak v Černém moři začalo námořní cvičení s účastí více než tří desítek ruských vojenských lodí, letectva a vojsk pobřežní obrany. Tématem manévrů je obrana Krymu.

Ukrajině vadí ruské námořní manévry, znemožní plavbu obchodních lodí

Evropa

Nové rozsáhlé námořní cvičení, jehož součástí budou i ostré střelby, Rusko zahájilo v době stoupajícího napětí ve vztazích se Západem, který se obává ruské invaze na Ukrajinu.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Ruská ponorka Rostov na Donu v Istanbulu

Putin se*e na vaše sankce, tvrdí ruský velvyslanec

Evropa

Washington varuje, že ruská invaze na Ukrajinu může nastat „kdykoliv“. Rusko, které v roce 2014 anektovalo Krym a podpořilo povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny, popírá, že by mělo v úmyslu sousední zemi napadnout.

Ruská diplomacie odmítla americká varování jako „hysterii“ a „dezinformace“. Moskva nicméně od Západu požaduje bezpečnostní záruky, včetně toho, že se Ukrajina nestane členem NATO, což alianční spojenci odmítají udělat.

Ruská loď zahnala americkou ponorku ve vodách Tichého oceánu

Svět

Ruské ministerstvo obrany minulý měsíc ohlásilo sérii námořních cvičení v Atlantiku, arktických mořích, Středozemním moři a v Tichém oceánu. Zúčastnit se jich má celkem 140 plavidel, více než 60 letadel a vrtulníků a okolo 10 000 vojáků a námořníků. Současně Rusko pořádá velké vojenské cvičení v Bělorusku, v blízkosti ukrajinských hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám