Hlavní obsah

Ministři obrany Česka a USA potvrdili zájem uzavřít obrannou dohodu

– Washington • Aktualizováno

Ministři obrany České republiky a Spojených států Jana Černochová a Lloyd Austin si ve čtvrtek ve Washingtonu potvrdili zájem uzavřít vzájemnou obrannou dohodu DCA (Defense Cooperation Agreement). Oproti podobným americkým smlouvám s jinými státy by měla mít obecnější charakter, nebude například obsahovat zmínku o přesných počtech vojáků. Zmíněno v ní nebude ani zřízení americké základny v Česku.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Americký ministr obrany Lloyd Austin vítá českou ministryni Janu Černochovou.

Článek

Austin Černochové slíbil, že dohlédne, aby ČR měla v USA prioritu v plánovaných modernizačních projektech.

„Ráda bych oficiálně potvrdila český záměr podepsat Dohodu o obranné spolupráci (DCA), která posílí naši pozici dobrého spojence Spojených států,“ řekla Černochová. Věří, že tato dohoda prohloubí vzájemnou spolupráci nejen v rámci NATO, ale také při modernizaci české armády. Dohoda by měla být obecnější, než mají USA s jinými zeměmi.

„Snažíme se nahradit zastaralé sovětské vybavení moderními vojenskými systémy a ukončit naši závislost na Rusku,“ poznamenala ministryně.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se svým americkým protějškem Lloydem Austinem během dubnové návštěvy USA.

Česko je podle ní uprostřed jednání o získání dalších vrtulníků Bell, ale zároveň musí řešit budoucnost těžké brigády a stíhacích letadel. „Proto bych se ráda zeptala na možnosti spolupráce konkrétně v těchto oblastech,“ uvedla.

Hezké přání, ale nic víc, mírnil Fiala slova Černochové o americké základně

Domácí

Naopak otázku zřízení americké vojenské základny v Česku Černochová během jednání s Austinem nezmínila a ani domlouvaná obranná smlouva zmínku o základně obsahovat nebude.

Česko pomáhá Ukrajině

V úvodním vystoupení, u kterého mohla být média, Austinovi připomněla také českou pomoc Ukrajině v podobě přijetí 300 000 uprchlíků, diplomatické podpory i poskytnutí vojenského materiálu. „Nemůžeme ustoupit ruské agresi a válečnému zločinci (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi,“ řekla. Austina ujistila, že Česko je připraveno na Ukrajinu poslat více vojenského vybavení.

Austina ujistila, že se Česká republika chystá dodržet závazek vůči Severoatlantické alianci a v roce 2025 vydávat na svou obranu dvě procenta HDP.

Zmínila také spolupráci při vytváření alianční jednotky na Slovensku. Své jednotky se NATO rozhodlo na Slovensko a do dalších východních členských zemí vyslat v reakci na ruskou agresi na Ukrajině. Česká republika bude slovenskému uskupení velet, vojáky tam vyšlou i Spojené státy.

Na závěr svého úvodního projevu Černochová pozvala Austina do Prahy.

Černochová zaskočila i USA

Domácí

Americký ministr řekl, že se s Černochovou potkávají v kritickém okamžiku pro evropskou bezpečnost kvůli nevyprovokované agresi Ruska na Ukrajině. Ocenil pomoc, kterou Česko Ukrajině poskytuje.

Vyzdvihl také české zapojení do alianční skupiny na Slovensku. Připomněl také jeden z hlavních cílů cesty Černochové do USA, a to repatriaci ostatků generála Františka Moravce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám