Hlavní obsah

Rusko se obává války mafií, vlivný kmotr podlehl střelám atentátníka

Moskva

Jeden z nejmocnějších kmotrů ruské mafie Vjačeslav Ivaňkov, známý pod přezdívkou "Japončík", zemřel v pátek ráno v prestižní moskevské nemocnici. Ivaňkova 28. července třikrát zasáhl do břicha neznámý střelec, vybavený armádní ostřelovačskou pušku Dragunov s optickým zaměřovačem. Kmotr zrovna vycházel z thajské restaurace v metropoli, kde se zřejmě zúčastnil jednání mezi soupeřícími gangy.

Foto: Reuters

Mafián Vjačeslav Ivaňkov podlehl zraněním z červencového atentátu.

Článek

Ruská policie v souvislosti s "Japončíkovou" smrtí očekává boj o moc v podsvětí a ujišťuje, že nepřipustí válku gangů v ulicích. Ivaňkovovi lidé však prý slibují, že smrt jejich šéfa nezůstane nepotrestána.

Někteří komentátoři připisovali atentát na kmotra ruské mafie tajným službách, snažícím se prý tak rozpoutat válku gangů. "Japončík" totiž podle médií vládl podsvětí "tvrdou, leč spravedlivou rukou". Podle verze kriminalistů si atentát objednal jeden ze zločineckých klanů.

Japončík zázračně přežil atentát

Lékaři původně nedávali devětašedesátiletému pacientovi šanci těžká zranění přežít. Ale po několika operacích, včetně zapojení kardiostimulátoru, a léčbě kmenovými buňkami na soukromé klinice se před týdnem objevily zprávy, že mafiánský kmotr přežil klinickou smrt, probral se z bezvědomí a začal dýchat bez pomoci přístrojů.

Přesná příčina smrti dosud nebyla oznámena.

Ivaňkov se narodil v Rusku v roce 1940. V 80. letech byl už znám jako jeden z nejmocnějších kmotrů ruské mafie. Skupiny, které vedl, vymáhaly peníze od bohatých sběratelů, obchodníků a veksláků. V 80. letech byl odsouzen k deseti letům odnětí svobody za krádeže, násilí, těžké ublížení na zdraví a další zločiny. Byl však předčasně propuštěn na doporučení známých sovětských umělců a obránců lidských práv.

Na počátku 90. let uprchl do USA. Tam byl ale v roce 1995 zatčen agenty FBI pro podezření z vymáhání 3,5 miliónu dolarů. V roce 1997 byl uznán vinným z pokusu o vymáhání výpalného a nezákonného pobytu v USA a odsouzen k devíti letům a sedmi měsícům odnětí svobody. V roce 2004 byl vydán do Ruska, kde čelil obvinění z vraždy dvou tureckých občanů. Před třemi lety jej však soud zprostil obvinění a pustil na svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám