Hlavní obsah

Lodě dál plují s ukrajinským obilím. I bez dohody s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do klíčových ukrajinských černomořských přístavů plují lodě pro ukrajinské obilí. Koridor, který Ukrajina vytvořila poté, co Rusko odstoupilo od obilné dohody, je otevřený navzdory ruským hrozbám, že plavidla směřující do ukrajinských přístavů budou ostřelována, informoval list Ukrajinska pravda.

Do ukrajinských přístavů dopluly dočasným koridorem pro obilí první dvě nákladní loděVideo: Reuters

 
Článek

Koridor už použila první desítka lodí a podle listu přístavy v Oděse, Čornomorsku a Južném jsou připraveny plavidla, která se vypravila pro ukrajinské obilí, přijímat i nadále. Podle agentury Blomberg mezinárodní pojišťovací společnosti pro ně dokonce začaly obnovovat potřebné krytí.

Podle Ukrajinské pravdy se nový koridor daří udržet mimo jiné díky „neutralizaci ruské Černomořské flotily, kterou ukrajinské ozbrojené síly po ruském ukončení obilné dohody začaly intenzivně ostřelovat“. Ve skutečnosti je podle analytiků Bloombergu flotila nyní „zavřená“ v Sevastopolu, díky čemuž je trasa podél pobřeží Rumunska a Bulharska bezpečnější.

Obnovené pojištění

Pojišťovací společnost Miller, technologická společnost Clearwater Dynamics a ukrajinské úřady zároveň uvedly, že „spojily své síly, aby nabídly komplexní pojistné krytí všech vojenských rizik pro plavidla operující v Černém moři“.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Nákladní loď Aroyat, převážející ukrajinské obilí, proplouvá průplavem Bospor u Istanbulu (2. říjen 2023)

S pomocí vylepšené technologie Clearwater Dynamics jsou nyní všechny lodě pohybující se po koridoru a umístěné v ukrajinských přístavech nepřetržitě sledovány, dokud neopustí vysoce rizikovou oblast. „To dává pojistitelům další důvěru, že členové Lloyd's of London poskytnou plné krytí,“ řekl Nick Summers, ředitel námořního pojištění ve společnosti Miller. „Pojištění hraje klíčovou roli při zajišťování dodávek ukrajinského obilí,“ dodal.

The Telegraph: RAF hlídkuje

Nový koridor je chráněn minovými poli. Trasa vede podél pobřeží do vod Rumunska a Bulharska, což jsou země NATO. Britský list The Telegraph na počátku září uvedl, že britské letectvo (RAF) od té doby, co Rusko odstoupilo od obilné dohody, chrání civilní plavidla převážející ukrajinské obilí přes Černé moře. RAF hlídkuje, aby odradila Rusko od útoků, napsal tehdy The Telegraph.

RAF chrání civilní lodě převážející ukrajinské obilí přes Černé moře

Válka na Ukrajině

Letectvo zvýšilo svou aktivitu v oblasti poté, co Moskva začala v červenci útočit na ukrajinskou přístavní infrastrukturu, když odstoupila od ujednání, které Ukrajině umožňovalo vyvážet obilí z černomořských přístavů.

I když Rusko prohlásilo, že bude lodě mířící do ukrajinských přístavů považovat za legitimní vojenské cíle, zasáhlo zatím pouze jednou. V srpnu zastavila hlídková loď Vasilij Bykov nákladní loď na cestě do přístavu Izmajil na Dunaji. Před provedením inspekce zahájil „Vasilij Bykov“ varovnou palbu, uvedla tehdy tisková služba ruského ministerstva obrany. Incident se obešel bez následků.

Obnovený provoz

Ukrajinské černomořské přístavy přes nový koridor v září opustilo pět lodí, které tam byly od začátku války.

Poté od 16. září začaly přijíždět lodě, aby vyvážely produkty.

Jako první připluly Resilient Africa a Aroyat (plující pod vlajkou Palau), které podle Kyjeva vyvezly do zemí Asie a Afriky 20  tisíc tun zemědělských produktů.

Minulý týden připluly další tři lodě (pod vlajkami Libérie a Palau), které z přístavů Černomorsk a Južnyj odvezly 127 tisí tun zemědělských produktů a železné rudy.

Podle ukrajinských úřadů dalších pět lodí čeká na naložení. Do afrických zemí mají vyvézt 120 tisíc tun obilí.

Dvě z nich připluly do Oděsy, další dvě do Čornomorsku a pátá do přístavu Južnyj.

Do Turecka dorazila druhá loď s ukrajinským obilím, hrozbám navzdory

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám