Hlavní obsah

Rusko ostřeluje ukrajinská města podle satelitních snímků koupených od amerických společností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská federace zaměřuje cíle na ukrajinském území na základě satelitních fotek, které kupuje od amerických společností. S odkazem na ukrajinského vojenského představitele, který si přál zůstat v anonymitě, o tom informuje americký magazín The Atlantic.

Foto: Profimedia.cz

Snímek okolí Bachmutu společnosti Maxar Technologies

Článek

Podle ukrajinského představitele k tomu dochází tak, že satelit americké firmy proletí nad ukrajinským územím, pořídí snímek určitého objektu a po několika dnech přesně na tento objekt dopadne ruská raketa. Takových útoků bylo přitom tolik, že už nemůže jít o náhodu.

„Počet shod, kdy po pořízení satelitního snímku následují údery, je příliš velký na to, aby šlo o pouhou náhodu,“ sdělil americkému magazínu ukrajinský představitel.

The Atlantic vysvětlil, že mnoho společností, které se zabývají satelitním snímkováním, nabízí zpětnou složku archivovaných snímků označených daty a souřadnicemi, díky čemuž je možné procházet desítky tisíc různých fotek pořízených na ukrajinském území.

Ruský vězeň se vrátil z války. V restauraci zastřelil dlužníka a pokračoval v jídle

Evropa

Nejmenovaný ukrajinský představitel navíc uvedl i několik případů, kdy po pořízení satelitního snímku ukrajinského území došlo k ruskému útoku. Například v posledním březnovém týdnu roku 2022 si někdo devětkrát vyžádal snímky ukrajinského letiště blízko města Myrhorod, kam 2. dubna dopadly ruské rakety.

Další případ se stal 26. března, kdy satelit dostal příkaz vyfotografovat továrnu na výrobu vojenské výzbroje ve Lvově. I ta byla krátce poté zasažena. Koncem letošního ledna podobný příkaz přišel ohledně Kyjeva jen těsně předtím, než na něj ruská armáda zaútočila raketami.

Podle ukrajinského představitele jsou takových případů stovky. Ukrajinci tvrdí, že sami monitorují přelety ruských satelitů. Až donedávna však předpokládali, že satelity spojenců nebudou k dispozici ve prospěch Ruska.

„Ještě zhruba před půl rokem jsme si nedokázali představit, že by soukromé společnosti prodávaly satelitní snímky v citlivých oblastech,“ prohlásil ukrajinský úředník. „Začalo být těžké uvěřit, že se jedná o další a další náhody,“ dodal.

MAPA: Ukrajinské útoky na ruské rafinérie

Evropa

Experti to potvrzují

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Kateryna Černohorenková v prohlášení pro The Atlantic uvedla, že experti jejího ministerstva mají podezření, že Rusko skutečně „nakupuje satelitní snímky prostřednictvím společností třetích stran“, které obchodují se západními společnostmi zabývajícími se satelitním snímkováním, a že tyto snímky „by mohly být použity při ozbrojené agresi proti Ukrajině“.

Podobně se vyjádřil i odborník na geoprostorové zpravodajství Jack O’Connor z Johns Hopkins University. „Data naznačují, že Rusové dělají to, z čeho je Ukrajinci podezřívají,“ prohlásil O’Connor. Ve svých závěrech byl nicméně opatrný a uvedl, že „z těchto dat nelze prokázat žádné přímé souvislosti“.

Poplach na Ukrajině: Hejna dronů zamířila i na západ země

Válka na Ukrajině

Objednat si snímek od těchto společností je nicméně velmi jednoduché a daleko levnější, než je cena jedné rakety dlouhého doletu, uvedl americký magazín s tím, že zkoušel oslovit jednu z firem ohledně snímku domu v Oděse, ve kterém jeden z jeho redaktorů v minulosti bydlel.

Firma, jejíž název magazín neuvedl, cenu snímku vyčíslila na 1200 dolarů (asi 28 tisíc korun) s tím, že by snímek byl připravený v řádu několika hodin. Archivní fotografie jsou přitom ještě levnější a spousta starších snímků je k dispozici on-line i bezplatně pro kohokoli, kdo se na ně chce podívat.

Americké společnosti

Jedněmi z největších společností na pořizování satelitních snímků jsou například Planet Labs nebo Maxar Technologies. Vedení Maxaru se tento měsíc objevilo na sankčním listu Ruské federace, což ale jejich vzájemnou spolupráci nevylučuje.

Obě společnosti nicméně jakékoli spojení s Ruskem odmítají. Zajímavé ale je, že magazínu The Atlantic odmítly sdělit, zda měly někdy jakákoli podezření, že by Rusko použilo jejich satelity prostřednictvím například jiné firmy, nebo zda náhodou Rusové neoperovali přes „krycí jména“.

Americký technologický expert Andrey Liscovich, který stojí v čele nadace Ukraine Defense Fund, prohlásil, že satelitní společnosti nemají zdroje na to, aby byly schopné kontrolovat konečného příjemce svých snímků.

„Chybí jim potřebné zdroje k tomu, aby dostatečně prověřily konečné příjemce svých produktů,“ uvedl Liscovich. „Západní vlády by měly zavést omezení na distribuci satelitních snímků nad Ukrajinou a zajistit, aby k nim měli přístup pouze důkladně prověření příjemci,“ dodal.

Černohorenková k tomu uvedla, že ukrajinská vláda „navrhne mechanismus, který tuto otázku bude řešit“.

Ruští sabotéři se pokusili o infiltraci, hlásí ukrajinská pohraniční stráž

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám