Hlavní obsah

Rusko nakročilo ke znárodnění zahraničních firem. I těch českých

Ruská vládní komise pro legislativní otázky ve středu schválila návrh zákona umožňující znárodnit majetek zahraničním firmám, které opouštějí kvůli ruské invazi na Ukrajinu ruský trh. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na tiskovou zprávu prokremelské vládní strany Jednotné Rusko. Opatření se týká i některých českých společností.

Foto: Russian State Duma, Reuters

Zasedání ruské Státní dumy

Článek

„Je to první krok ke znárodnění majetku zahraničních společností opouštějících ruský trh,“ píše se ve zprávě.

Návrh spadá do druhého balíku krizových opatření na podporu ruské ekonomiky pod sankcemi. „Návrh zákona umožňuje soudně zavádět vnější řízení organizací, které přerušují činnost a jež z více než 25 procent vlastní zahraniční osoby z nepřátelských států,“ napsala TASS.

Rusko aktualizovalo seznam nepřátelských států v pondělí. Přibyly všechny země EU a s nimi např. Velká Británie a Švýcarsko. ČR se na seznamu ocitla po boku USA už loni.

Putinova strana navrhuje znárodnit majetek západních firem

Evropa

Opatření podle TASS „umožní předejít bankrotu a zachránit pracovní místa“ v Rusku. Podle návrhu vlastník firmy může během pěti dnů odmítnout vnější řízení, když znovu obnoví činnost nebo prodá svůj podíl pod podmínkou zachování byznysu a pracovních míst.

„Pokud se tak nestane, soud na tři měsíce určí dočasného správce, akcie nové společnosti se začnou obchodovat a stará společnost se zlikviduje. Nový majitel se zavazuje ponechat (ve firmě) nejméně dvě třetiny stávajících pracovníků a alespoň rok pokračovat v činnosti původní společnosti,“ uvedlo Jednotné Rusko.

Příprava na arbitráž

Podle Alexandra Ždanova, prvního místopředsedy ruské Státní dumy, „od okamžiku podání návrhu k soudu mohou probíhat předběžná opatření jako zákaz nakládání s majetkem, zrušení některých pracovních smluv, zákaz nakládání s akciemi“.

Ruská ekonomika zažívá šok, přiznal mluvčí Kremlu

Evropa

Stažení se z Ruska dříve oznámily české pivovary Prazdroj, Budvar, Staropramen nebo prodejci kosmetiky Notino.cz a hudebních nástrojů Kytary.cz. Ne všechny ale mají výrobní kapacity v Rusku.

V ohrožení je teď i Brano Group. „Před pár hodinami jsem se to dozvěděl. Vládní komise to schválila na firmy ze seznamu 48 tzv. nepřátelských zemí, počítáme, že na něm ČR bude. Teď to půjde k hlasování do Dumy. Týká se to firem, které z Ruska odejdou nebo odešly,“ řekl Právu ředitel a majitel Pavel Juříček.

O případných převodech akcií na jiného vlastníka po neúspěšném odvolání si nedělá iluze. „To je možné třeba za tisíc rublů, jasně že to nebude za tržní cenu,“ dodal Juříček.

Podnik v Rusku zatím autodíly dál vyrábí, ale pokud by odešly další automobilky, musel být pozastavit výrobu. Juříček si nemyslí, že je tam firma za této situace v bezpečí.

Rubl prudce padá, zboží v Rusku raketově zdražuje

Zahraniční

„Budu na videokonferenci jednat s ředitelem Branorus, mým finančním ředitelem a právníky. Abychom udělali nějaké preventivní kroky, jak náš majetek případně ochránit, pokud by se něco zvrtlo ještě do jiné podoby. Když budou mezinárodní arbitráže, abychom případně uspěli,“ dodal Juříček.

Odcházejí další

Dvě továrny v Rusku má i automobilka Škoda Auto, stejně jako mateřský koncern Volkswagen tam výrobu zastavila. Ve středu automobilka oznámila, že bude muset v tuzemsku zastavit výrobu modelů Scala a Kamiq. Tak jako u elektromobilu Enyaq je důvodem výpadek dodávek elektrických svazků od dodavatele z válkou zmítané Ukrajiny.

Škoda Auto zřejmě kvůli Ukrajině přeruší výrobu vozů Scala a Kamiq

Válka na Ukrajině

Své aktivity v Rusku v důsledku války omezují další západní podniky. Ve středu to oznámily tabačky Philip Morris a Imperial Brands. Připojila se potravinářská Nestlé či mediální WarnerMedia. Dříve v Rusku skončily např. IKEA, Apple, Spotify, Daimler, General Motors, Maersk, Intel, IBM a Microsoft.

Reklama

Výběr článků

Načítám