Hlavní obsah

Rusko jen pro Rusy? To může vést k rozpadu, varoval Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko je mnohonárodnostní stát se zastoupením více náboženství, a to je potřeba mít na paměti. Nelze si myslet, že je Rusko jen pro Rusy, apeloval nebývale otevřeně během diskuse s ruskými letci šéf Kremlu Vladimir Putin. „Pokud začneme realizovat tyto destruktivní úvahy, tak rozbijeme zemi,“ varoval a dodal, že je potřeba projevovat úctu „našim bratrům“, „muslimům, židům, všem“.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin na letecké základně v Tverské oblasti

Článek

Putinův středeční apel zveřejněný v plném znění na webových stránkách Kremlu zazněl necelý týden po teroristickém útoku v Krasnogorsku u Moskvy, jehož vykonavateli i napomahateli jsou podle ruských vyšetřovatelů imigranti z Tádžikistánu a dalších středoasijských států.

Záběry čtveřice obviněných od soudu s četnými stopami po policejním násilí a mučení - jeden dorazil neschopen chůze na invalidním vozíku a se sáčkem na moč, druhý s uříznutým kusem ucha - ještě povzbudily v ruské společnosti (a nejspíš i v armádě) „hon na přistěhovalce“.

„Víte, když slyším naše ,hurá patrioty‘ - a tací lidé jsou v každé společnosti -, jak říkají, že Rusko je jen pro Rusy, tak začínám pociťovat úzkost. Proč? Protože pokud vezmeme v potaz, že v naší zemi žije 190 etnik a některé národnosti jsou zastoupeny milionovými národy, tak jakmile začneme realizovat tyto destruktivní úvahy, že všichni ostatní jsou tu cizí, tak zemi rozbijeme. A hlavní, kdo tím utrpí, bude ruský národ,“ prohlásil ve středu před ruskými letci Putin.

Nechcete narukovat? Už nejste občané, zazněl v Rusku přelomový rozsudek

Evropa

„Proto je potřeba k tomu přistupovat dospěle, nemávat rukama a nepouštět si pusu na špacír, ale přemýšlet o každém slově, každé větě,“ pokračoval.

Na Ukrajině bojují vojáci z etnicky neruských regionů

„Představitelé všech náboženství, všech ruských národů se dnes ukazují na bojišti z lepší stránky,“ prohlásil dále Putin, čímž předně reagoval na skutečnost, že do ruské ozbrojené agrese na Ukrajině jsou zapojeni ve značné míře vojáci z národnostně „neruských“ regionů Ruské federace.

Podle čtvrteční zprávy listu Kommersant se v posledních dnech rozjely masivní kontroly na pracovištích zaměstnávajících migranty, stavbyvedoucí posílají své zaměstnance na dodatečné kontroly do migračních center a neumožňují jim nástup do práce. Řada ruských zaměstnavatelů otevřeně oznámila, že při najímaní nových zaměstnanců bude upřednostňovat místní obyvatele, sdělil Kommersantu Sergej Kostjučenkov, předseda výboru pro bytové a obecní hospodářství Tulské obchodní komory.

Migranti převážně ze středoasijských zemí, jako je Tádžikistán, Kazachstán či Uzbekistán, představují v Rusku značnou pracovní sílu, na trhu práce jsou zastoupeni asi deseti procenty (legálně i nelegálně v Rusku pracuje zhruba sedm milionů přistěhovalců). „Rusko se posledních dvacet let snaží do země nalákat nekvalifikované migranty, dnes představují značnou část naší ekonomiky,“ potvrdil Alexej Zacharov, šéf ruské společnosti Superjobs.

Podle Vjačeslava Potanina, ředitele Centra analytického a praktického výzkumu migračních procesů, se jejich služeb nelze zříct, v opačném případě „se rozpadne bytové a obecní hospodářství, zemědělství, doprava a další odvětví ekonomiky“.

Kromě ekonomiky jsou migranti také cenným zdrojem lidské síly pro ruskou armádu. Právě přistěhovalce Moskva ve značné míře odesílá na ukrajinskou frontu, některým za účast nabízí ruské občanství a další úlevy.

Rusku chybí pracovní síla. Pokukuje po Bangladéšanech a Indech

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám