Hlavní obsah

Rusko hrozí odvetou za stěhování sochy Koněva

Moskva
Aktualizováno

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek odsoudilo čtvrteční rozhodnutí Prahy 6 přestěhovat sochu sovětského maršála Ivana Koněva na jiné místo. Pohrozilo odvetou, její podobu ale neupřesnilo. Podle českého ministerstva zahraničí není přestěhování sochy v rozporu s žádnou vzájemnou smlouvou.

Foto: Filip Dušek, ČTK

Několik lidí částečně očistilo sochu maršála Ivana Koněva v Praze 6.

Článek

„Přijaté řešení na úrovni městské části se může stát významným narušením dvoustranných vztahů,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. „Vážně zhorší atmosféru a nezůstane bez odpovědi,“ vzkázalo.

„Doufáme, že se iniciátoři bezprecedentní akce vzpamatují a uvědomí si všechny následky svého výstřelku,“ dodalo ministerstvo.

Podle českého ministerstva zahraničních věcí (MZV) není přestěhování Koněvovy sochy v rozporu s žádnou ze smluv, které uzavřela Česká republika s Ruskou federací. "Případné stěhování je zcela v gesci místní samosprávy," sdělila mluvčí MZV Zuzana Štíchová.

BEZ KOMENTÁŘE: Dělníci odstraňují lešení od sochy maršála Koněva v Praze 6Video: Novinky

V prohlášení, kde rozhodnutí Prahy 6 označilo za ”cynické”, neuvedlo, jak může Rusko zareagovat, ale napsalo: „Stejně jako dříve považujeme tento krok za porušení článků dvoustranné smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci z 26. srpna1993. Tuto smlouvu připomnělo už ve středu s tím, že zahrnuje i ochranu vojenských památníků mezi těmito dvěma zeměmi. [celá zpráva]

Podobným směrem mířil i ruský senátor Sergej Cekov, když ve čtvrtek volal po uvalení sankcí na Česku republiku. Zmínil, že Rusko „udržuje památníky československých legionářů“, kteří bojovali v Rusku na sklonku první světové války. Dlužno dodat, že tyto památníky jsou mnohdy terčem vandalismu, který se neřeší. [celá zpráva]

Praha 6 chce nechat sochu, která budí kontroverze a stala se opakovaně terčem vandalů, přemístit na jiné důstojné místo. Na náměstí Interbrigády by ji měl nahradit památník osvobození Prahy. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch , Právo

Sochu maršála Koněva neznámý polil růžovou barvou (8. květen 2018)

Ivan Koněv (1897–1973) se za druhé světové války podílel na osvobození Prahy. Kritici však připomínají také jeho roli při potlačení protestů v Maďarsku v roce 1956 či výstavbě berlínské zdi a spekuluje se i o jeho roli při invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Rusové akcentují především jeho zásluhy ze světové války. Protestovali i proti vysvětlujícím tabulkám líčícím Koněva nejen jako osvoboditele, které nechala k soše na náměstí Interbrigády Praha 6 umístit loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám