Hlavní obsah

Rusko hlasuje v nejdražších volbách

Právo, Eva Turečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko v sobotu vstoupilo do druhého dne třídenního volebního maratonu, na jehož konci bude kromě jmen dvanácti gubernátorů a tisíců nových regionálních zastupitelů známo především složení 450členné dolní komory parlamentu – Státní dumy – do roku 2026.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Volby v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Jde o nejdražší ruské volby vůbec: stát vydal na organizaci a kampaň celkem 21,4 miliardy rublů (6,3 miliardy korun), dvojnásobek oproti hlasování 2016, upozornila agentura TASS.

Voleb do Dumy se účastní kromě favorizovaného prokremelského Jednotného Ruska dalších třináct stran, na kandidátních listinách mají společně celkem 3800 uchazečů o poslanecký mandát. Další dva tisíce kandidátů vzešly z jednomandátových obvodů.

Rusové volí parlament, Navalného aplikaci odstranily Google a Apple

Evropa

Jako první se v pátek v osm hodin ráno místního času otevřely volební místnosti na Čukotce a Kamčatce. Hlasy by měly být kompletně sečteny v noci na pondělí.

Bez dohledu OBSE

Podle Nikolaje Bulajeva, zástupce šéfa Ústřední volební komise (ÚVK), se v pátek v brzkém odpoledni „účast ve většině volebních místností pohybovala kolem osmi až dvanácti procent oprávněných voličů“. Aktivnější byli voliči, kteří se rozhodli hlasovat online, v Moskvě do pátečního poledne takto odvolilo půl milionu zaregistrovaných. Podle RIA Novosti museli Moskvané na virtuální hlasovací lístky čekat, protože byl systém zkraje přehlcený.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Obyvatele z ukrajinského Doněcku převážejí autobusy za hranici do ruské Rostovské oblasti, kde se mohou zúčastnit voleb do Státní dumy.

Online v pátek hlasoval z karantény také prezident Vladimir Putin, potvrdil podle Kommersantu jeho mluvčí Dmitrij Peskov.

Jen strany, nikoli bloky
Voleb se mohou účastnit jen jednotlivé politické strany, nikoliv volební bloky.
Hranice zvolitelnosti v parlamentních volbách je pět procent.
V zahraničí volí dva miliony Rusů – v Česku se tak děje na pražském velvyslanectví a generálních konzulátech v Brně a v Karlových Varech.
Jen tři strany se dosud účastnily všech parlamentních voleb v novodobých ruských dějinách: komunisté, LDPR Vladimira Žirinovského a Jabloko.

Během prvních několika hodin bylo hlášeno asi dva tisíce volebních stížností, uvedlo tiskové středisko Spravedlivého Ruska. Většina hlášení souvisela s hromadným přiváděním státních zaměstnanců do volebních místností.

Během prvních několika hodin bylo hlášeno asi dva tisíce volebních stížností, uvedlo tiskové středisko Spravedlivého Ruska. Většina hlášení souvisela s hromadným přiváděním státních zaměstnanců do volebních místností. V Petrohradě policie zadržela ženu s balíčkem falešných hlasovacích lístků.

Úřady se snaží prezentovat volby jako maximálně transparentní, a to i přesto, že se jich letos poprvé v novodobé historii neúčastní pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), neboť ruské ministerstvo zahraničí kývlo na přítomnost jen malé části z nich.

Foto: Igor Volkov, ČTK/AP

Činy jsou důležitější než slova, hlásá v Chabarovsku na ruském dálném východě volební billboard Michaila Degťarijova, člena nacionalistické Liberálně-demokratické strany, kterou vede Vladimir Žirinovskij

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) má v zemi pět dohlížitelů. Celkem tak ruské volby se 108 miliony oprávněných voličů monitoruje pouhých 250 zahraničních pozorovatelů. Ruské úřady znemožnily účast některým opozičním kandidátům, další mají vedle svého jména na volebním archu poznámku „zahraniční agent“.

Rusové zvolí nové poslance. Běžte hlasovat, vybízí Putin ze samoizolace

Evropa

Naproti tomu se elektronického hlasování účastní voliči Doněcké a Luhanské republiky na východě Ukrajiny, kterým Moskva v posledních letech rozdala stovky tisíc ruských pasů.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Naše volba - Rusko! Slogan na autobusech, které převážejí obyvatele ukrajinského Doněcku za hranice do Rostovské oblasti, aby se tam mohli zúčastnit ruských parlamentních voleb.

Evropský parlament ve čtvrtek ve své nové unijní strategii vůči Rusku, pro kterou ve Štrasburku hlasovala valná většina poslanců, připouští možnost, že legitimitu letošních ruských voleb neuzná. Ruští politici to považují za vměšování.

Evropa nemusí výsledek uznat

Hlasování monitoruje přes čtyři sta tisíc Rusů, plná čtvrtina z nich za vládní prokremelskou stranu Jednotné Rusko.

„Šestadevadesát procent volebních místností nonstop snímají kamery, které se vypnou až po sečtení hlasů,“ prohlásila šéfka ÚVK Ella Pamfilovová.

Opoziční strana Jabloko si ale v pátek stěžovala na to, že v některých místnostech byly kamery zacloněny nafukovacími balonky, jinde stála urna mimo jejich dosah.

Přístup k videozáběrům z volebních místností mají kandidáti, politické strany a úředníci.

Foto: Vitaly Nevar, Reuters

Příslušníci ruského námořnictva volí v Baltijsku (česky Pilava) v Kaliningradské oblasti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám