Hlavní obsah

Rusko hlásí průnik do města Časiv Jar, Kyjev ho popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko tvrdí, že jeho jednotky vstoupily na okraj města Časiv Jar v Doněcké oblasti. Napsala to agentura Reuters, podle které nelze tvrzení nezávisle ověřit. Město se nachází zhruba deset kilometrů od Bachmutu a stalo se opěrným bodem ukrajinských jednotek. Kyjev ruské zprávy o vstupu do města popřel.

Foto: Lenka Klicperová

Časiv Jar čelí ruskému ostřelování už mnoho měsíců, zintenzivnilo po dobytí Bachmutu Rusy

Článek

O postupu ruských jednotek na okraj města Časiv Jar informoval ruskou agenturu RIA Novosti představitel ruské okupační správy Doněcké oblasti. Podle ruské agentury ukrajinské jednotky Časiv Jar silně opevnily.

Podobné zprávy nelze v současnosti nezávisle ověřit. Ukrajinská armáda je později popřela. Její mluvčí Andrij Zadubinnyj řekl agentuře Reuters, že v oblasti probíhají boje, ale Rusové na okraji města nejsou. „Nevěřte ruským zprávám,“ řekl Zadubinnyj. „Situace je tam velmi obtížná, boje pokračují, ale oni (ruští vojáci) tam nejsou.“

Ve čtvrtek americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že ruská armáda podnikla mechanizovaný útok u východního okraje města Časiv Jar. Jako důkaz ruského postupu k tomuto městu jmenovala geolokalizované snímky. Podle institutu ruská armáda celkově zvyšuje tempo a velikost svých mechanizovaných útoků na východě Ukrajiny.

ISW ve své zprávě cituje nejmenovaného ukrajinského vojáka, podle kterého se ukrajinským obráncům podařilo ruskou ofenzivu odrazit a zničit zhruba 40 procent obrněných vozů zapojených do úderu.

Tuto verzi v dané době potvrzovaly podle ISW i snímky, podle nichž se kolona ozbrojených vozidel podél dálnice dostala jen k nejvýchodnějšímu okraji města, ale dále již nepronikla. Nyní se tedy čeká, zda nové snímky odhalí, jestli Rusko o svém vstupu do města informovalo mylně, nebo jestli na frontě skutečně došlo ke zvratu.

Poslal iskander na pizzerii v Kramatorsku, dostal doživotí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám