Hlavní obsah

Poslal iskander na pizzerii v Kramatorsku, dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za velezradu na doživotí s propadnutím majetku byl ve čtvrtek odsouzen muž, který navedl ruskou střelu Iskander na pizzerii v ukrajinském Kramatorsku. Loni v červnu tam přišlo o život 13 lidí včetně tří dětí, připomněl web listu Ukrajinska pravda.

Foto: Ukrajinská tajná služba SBU

Volodymyr Synelnyk

Článek

Volodymyr Synelnyk prožil podle Ukrajinské pravdy téměř celý život ve východoukrajinském Kramatorsku. Pracoval v místním plynárenském podniku.

Podle ukrajinské tajné služby SBU se nechal naverbovat ruskou rozvědkou během krátké okupace Kramatorsku v roce 2014. Tehdy se mu ozval „kamarád Artur“, s nímž Synelnyk sloužil v 80. letech minulého století v sovětské armádě v Afghánistánu.

Foto: Profimedia.cz

Trosky pizzerie v ukrajinském Kramatorsku po zásahu ruskou raketou Iskander.

První úkol, který po ruské invazi na Ukrajinu dostal, byl zdánlivě jednoduchý. Rusové jej požádali, aby prověřil, zda do místního podniku Ria Pizza chodí vojáci. Synelnyk neváhal a vzápětí svému řídícímu agentovi dodal dvě videa se záběry vojenských aut na parkovišti před pizzerií.

O pár dní později pizzerii zasáhla ruská raketa Iskander M. Zahynulo tam 13 lidí včetně tří dětí, mezi nimi dvě čtrnáctileté sestry-dvojčata. O život v pizzerii přišla také ukrajinská spisovatelka Viktorija Amelinová, která do Kramatorsku přivezla tři návštěvníky z Kolumbie. Podobně jako šest desítek dalších lidí vyvázli se zraněním.

Ukrajinci zatkli agenta, který měl pomáhat navést střely na restauraci v Kramatorsku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám