Hlavní obsah

Rusko chystá bič na další zahraniční média včetně BBC či Deutsche Welle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Poslanci ruské Státní dumy předložili návrh úprav čtyř zákonů, které by umožnily uznat za nežádoucí organizace, jejichž zakladateli jsou zahraniční státní nebo vládní agentury. Takto by šlo například postihnout britskou stanici BBC nebo německou Deutsche Welle či Radio Svoboda.

Foto: Profimedia.cz

Budova Státní dumy

Článek

„Dnes jsme s kolegy předložili důležitou iniciativu, která umožní uznat za nežádoucí v Rusku organizace, jejichž zakladateli nebo účastníky jsou zahraniční vládní orgány,“ uvedl na svém kanálu na Telegramu předseda výboru Státní dumy pro bezpečnost a boj proti korupci Vasilij Piskarev.

Jaký je cíl iniciativy, plyne z jeho slov: „Nám je absolutně jedno, kdo za hranicemi založil organizaci, která škodí naší zemi a pracuje na zničení Ruska. Pokud její činnost představuje hrozbu pro naši bezpečnost a obranyschopnost, pak ji lze podle našeho názoru označit jako nežádoucí.“

Piskarev uvedl, že se změny týkají čtyř zákonů. Poslanci kvůli tomu taky vypracovali doprovodné novely trestního zákoníku a zákoníku Ruské federace o správních přestupcích.

Rusko vydalo zatykač na estonskou premiérku Kallasovou

Evropa

Doufá, že změny podpoří vláda i nejvyšší soud: „Je to otázka bezpečnosti naší země a občanů.“ Piskarev iniciativu zdůvodnil tím, že stávající zákony jsou deset let staré a tehdy se ještě zdálo, že Západ na vládní úrovni jednal podle pravidel. „Ale vidíme, že pro ně normy mezinárodního práva a Charta OSN neplatí,“ uvedl.

Omezení dopadnou na další média

Agentura TASS uvedla, že v případě schválení novely se za nežádoucí budou moci označovat nejen zahraniční nevládní organizace, což se nyní týká třeba Greenpeace, ale i ty zřízené zahraničními vládami nebo vládními agenturami, pokud představují hrozbu pro základy ústavního systému Ruska, jeho obranyschopnost a bezpečnost, nebo takové, které podporují nebo naopak ztěžují nominace a výběr kandidátů ve volbách.

To by se mohlo týkat i veřejnoprávní stanice BBC, Deutsche Welle nebo Radia Svoboda a Svobodná Evropa.

Organizace zřízené zahraničními vládami nebo s jejich účastí, které budou označeny za nežádoucí, nebudou smět vytvářet své pobočky v Rusku nebo tam zakládat právnické osoby, zmínil TASS. Banky nebudou těmto organizacím smět poskytovat své služby. Tyto organizace nebudou smět realizovat své projekty na území Ruské federace a občané Ruské federace nebo osoby s trvalým pobytem v Ruské federaci se nebudou smět zapojovat do činnosti těchto organizací i v zahraničí.

Zákon se nebude vztahovat na mezinárodní organizace, jejichž členem je Rusko.

Podle analýzy Institutu pro studium války nebudou moci také lidé pracující pro tyto organizace vstupovat na území Ruska, což by znamenalo další omezení práce zahraničních médií v Rusku

Rozšířit by se měl také zákaz vytváření a šíření informačních materiálů v médiích a na internetu. Zpřísnit se má i zákon o neziskových organizacích.

Piskarev také nedávno oznámil, že Státní duma zvažuje projednat ještě jeden zákon, který by zakázal ruským občanům a médiím zveřejňovat reklamu na platformách, které jsou označené jako „zahraniční agenti“. To by ztížilo nejen působení opozičních médií na sociálních sítích, ale dopadlo by i na vojenské bloggery, kteří na nich publikují. Přišli by tak o příjem z reklamy, který jim umožňuje fungovat.

Rusko brání šíření informací, za lživé zprávy o armádě hrozí až 15 let vězení

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám