Hlavní obsah

Rusko chce po vraždě ukrajinského exposlance zpřísnit bezpečnostní opatření. Volá se i po obnovení Směrše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská Federální rada plánuje opatření ke zvýšení bezpečnosti významných politických a společenských osobností. Oznámil to místopředseda Rady Ruské federace Konstantin Kosačev po úterní vraždě bývalého člena ukrajinského parlamentu Ilji Kyvy. Zazněla i volání po obnovení organizace Směrš, která likvidovala špiony.

Foto: Profimedia.cz

Konstantin Kosačev

Článek

Kosačev řekl, že Rusko a mezinárodní společenství musejí připravit „mnohem systematičtější akce“ na ochranu ruských prominentů před ukrajinskými útoky.

Vražda Kyvy, který horoval pro připojení Ukrajiny k Rusku, není objasněna, ale dává se do souvislosti s útoky na dceru ideologa Alexandra Dugina Darju a militantního vojenského blogera Maxima Fomina známého jako Vladlen Tatarskij.

Kamera zachytila okamžik exploze sošky, při níž zemřel ruský bloger

Válka na Ukrajině

Předsedkyně Rady federace Valentina Matvijenková návrh podpořila. Rada federace pak uložila výborům pro obranu a bezpečnost připravit systémová opatření na ochranu ruských politiků a osobností veřejného života.

„Z mého pohledu je zapotřebí mnohem systematičtějších akcí jak zde v Rusku, tak na mezinárodní úrovni, abychom ochránili lidi, kteří se ocitli v hledáčku (kyjevského režimu). Dovolte mi připomenout, že ve vzduchu visí hrozby adresované mnoha ruským politickým a veřejným činitelům a vedoucím mediálních struktur a hromadných sdělovacích prostředků,“ řekl Kosačev podle TASS.

Kyva po emigraci do Ruska psal komentáře útočící na kyjevský režim.

Operace Majdan 3. Rusové usilují podle Zelenského na Ukrajině o výměnu prezidenta

Evropa

Volání po obnově Směrše

V souvislosti s tím se Rusku také mluví o obnovení Směrše v rámci současných kontrarozvědných organizací. Už od vraždy Duginové loni v srpnu po tom volá poslanec Státní dumy a bývalý velitel Jižního vojenského okruhu Andrej Guruljov.

Ten 3. prosince oznámil na svém kanálu na Telegramu, že Rusko zřídilo na okupované části Ukrajiny organizaci, která „operuje podobným způsobem“ jako Směrš. Podle něj by podobná organizace byla kvůli zmíněným útokům potřeba i v samotném Rusku.

Po Kyvove vraždě po obnovní Směrše volali i vojenští blogeři.

Organizace Směrš (název je odvozen ze slov Směrť špionam - smrt špionům) byla ustavena po vpádu nacistů do Sovětského svazu v roce 1941.

Její obnovení by však bylo obtížné, protože současná státní a správní struktura Ruská federace se liší od sovětské v době stalinismu, uvádí Institut pro studium války.

Vražda Kyvy

Ilja Kyva byl zastřelen, když byl na procházce v podmoskevské vesnici Suponěvo u místního hotelu.

Podle telegramového kanálu Mash ho neznámá osoba zasáhla dvěma ranami do hlavy a hrudi. I vyšetřovatelé posléze potvrdili, že utrpěl dvě střelná zranění, uvedla Gazeta.ru.

Ukrajinský exposlanec Kyva, přívrženec Putina, byl v Rusku zastřelen

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám