Hlavní obsah

Rusko bude mít novou námořní základnu v Černém moři. V gruzínské separatistické Abcházii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očamčyra

Rusko plánuje novou stálou námořní základnu v Černém moři u gruzínských břehů. Ruská vojenská plavidla mají kotvit v gruzínské separatistické Abcházii, jejíž území Rusko fakticky zcela kontroluje. Dohoda mezi Moskvou a Suchumi již byla podepsána, prohlásil v rozhovoru pro ruský list Izvěstija prezident Abcházie Aslan Bžanija.

Foto: Profimedia.cz

Ruská Černomořská flotila v Sevastopolu

Článek

Základna má vzniknout v přístavu Očamčyra, napsala ruská agentura RBK s tím, že o jejím vzniku v těchto místech se začalo hovořit poprvé už před 14 lety s výhledem realizace během dvou tří let.

„Cílem spolupráce obou států v otázkách vojensko-technické spolupráce je vzájemné zvýšení obranyschopnosti,“ prohlásil Bžanija pro list Izvěstija s tím, že dohoda o stálé přítomnosti ruského loďstva byla podepsána na jednom z jeho válečných plavidel.

Ruská Černomořská flotila v současnosti kotví ve třech krymských přístavech - v Sevastopolu, Feodosiji a Donuzlavu. Její jedinou základnou na ruském území je Novorossijsk v Krasnodarském kraji.

Rusko také oznámilo, že v Abcházii zmodernizuje letiště v Suchumi. Rekonstrukci má zcela uhradit soukromý investor. Pro civilní letectví se toto letiště uzavřelo před třiceti lety, od té doby na tamní ranvej dosedaly pouze vojenské stroje nebo speciály.

Rusové stahují lodě ze Sevastopolu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám