Hlavní obsah

Rusko blokuje americké seismografické stanice využívající signál GPS

Moskva

Rusko na svém území blokuje jedenáct pozemních seismografických stanic USA, které využívají signál GPS. Ruská kosmická agentura Roskosmos v neděli na svém webu v prohlášení uvedla, že v souladu s nařízením ruské vlády pozastavuje činnost zmíněných stanic, která není povolena smlouvami.

Článek

Takovým příkladem je podle Roskosmosu vojenské využití. Funkčnost navigace v Rusku ohrožena není, uvedla agentura Interfax.

"V souladu s nařízením ruské vlády Roskosmos a (ruská) Federální agentura pro vědecké organizace zavedly 1. června opatření, které zabraňují využití informací z globální seismografické sítě pracující s GPS systémem pro účely nedojednané v současných smlouvách, a to včetně vojenských účelů," uvedl Roskosmos o amerických stanicích v Rusku.

Osud seismologických stanic, jejichž činnost Rusko od dnešního filtruje, není jasný. Ruské a ani americké úřady prozatím neupřesnily, jakým způsobem je činnost těchto zařízení omezena.

Moskva již dříve uvedla, že po odstavení stanice zcela odstraní. S demontáží by se podle ITAR-TASS mohlo začít v září.

Rusko argumentuje navigací, jde však o geologický výzkum

Moskva počátkem května pohrozila, že vypne americké stanice GPS v Rusku, pokud Washington neumožní rozmístění pozemních stanic ruského navigačního systému Glonass v USA. O odpojení stanic GPS hovořil například ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, který má na starosti kosmický program.

Portál nextgov.com již tehdy upozornil, že Spojené státy žádné stanice GPS v Rusku nemají a že Rogozin zaměňuje tyto objekty se stanicemi sledujícími geologickou činnost planety. Tyto stanice, které jsou součástí sítě CORS, sice data GPS využívají, pro činnost amerického pozičního systému ale nejsou důležité.

Foto: ti, Právo

Rogozin v neděli na Twitteru uvedl, že Rusko zavedlo opatření, které americkým stanicím v Rusku znemožní jejich vojenské využití. "Nyní jsou pod naší plnou kontrolou," napsal.

Rogozin zároveň uvedl, že Rusko vyzvalo k jednáním o rozmístění stanic Glonass na americkém území. Očekává se, že rozhovory budou trvat do 31. srpna, po tomto termínu prý budou učiněna "nová rozhodnutí".

Stanice zvyšující přesnost GPS v Rusku nejsou

Blokované stanice jsou rozmístěny v Kalužské a Sverdlovské oblasti, Krasnojarském kraji, ve městech Irkutsk, Jakutsk, Magadan a Petropavlovsk-Kamčatskij a také na jihu ostrova Sachalin.

Pozemní stanice GPS, které zvyšují přesnost systému skutečně existují, v Rusku ale rozmístěny nejsou. Spojené státy celosvětově provozují celkem 12 řídicích kontrolních stanic GPS a 16 sledovacích stanic, poznamenal nextgov.com.

Ruská prohlášení ohledně odpojení amerických stanic přišla v reakci na americké sankce, které USA spolu s EU a dalšími západními zeměmi vůči Moskvě kvůli počínaní na Ukrajině uvalily. Rogozin v této souvislosti například řekl, že Rusko také neprodlouží využívání Mezinárodní vesmírné stanice po roce 2020, jak požadovaly Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám