Hlavní obsah

Ruské úřady blokují weby kritických médií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetové stránky několika nezávislých médií a představitelů opozice ve čtvrtek na žádost prokuratury zablokoval ruský telekomunikační úřad. Podle TV Dožď byl zablokován mj. web moskevského rozhlasu Echo Moskvy, server Grani.ru či blog kritika Kremlu Alexeje Navalného.

Foto: ČTK/AP

Zablokované byly i stránky blogera a kritika Kremlu Alexeje Navalného

Článek

„Tyto stránky obsahují výzvy k protiprávní činnosti a k účasti na masových akcích,“ informoval úřad.

Zablokované byly také stránky ej.ru nebo kasparov.ru, které provozuje známý Putinův kritik, politik a šachový velmistr Garri Kasparov.

Stránky známého blogera a opozičníka Alexeje Navalného navalny.livejournal.com. prý zase porušují soudní rozhodnutí, které se týká „opatření vůči trestně stíhanému občanovi”.

Podle uživatelů internetu ale někteří provideři „iniciativně” začali blokovat i web nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy, na němž se objevují materiály z Navalného stránek.

Dozorující výbor k blokování protirežimních serverů přistoupil bez vyčkání soudního rozhodnutí na základě změn v informačním zákoně, které to umožňují. Zákon v novém znění vstoupil v platnost 1. února.

Ve středu vyvolalo rozruch náhlé odvolání Galiny Timčenkové, šéfredaktorky zpravodajského serveru Lenta.ru, jenž krátce předtím uveřejnil rozhovor s lídrem ukrajinských ultranacionalistů Dmytrem Jarošem.

Na protest proti tomuto kroku podalo výpověď 39 novinářů, což je asi polovina redakce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám