Hlavní obsah

Moskva označila Česko a USA za nepřátelské země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská vláda schválila seznam „nepřátelských“ států. Figurují na něm pouze dvě země, a to Česko a Spojené státy americké, napsala v pátek agentura TASS. Česká dilomacie uvedla, že rozhodnutí a jeho dopady analyzuje. Postup označila za další krok k eskalaci vztahů s ČR i EU.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vytvoření seznamu nařídil minulý týden ruský prezident Vladimir Putin.

Kabinet současně stanovil uvedeným zemím, kolik ruských zaměstnanců mohou zaměstnat. Podle dokumentu bude Česká republika smět najmout v rámci své diplomatické mise ne více než 19 pracovníků z řad obyvatel Ruska, ani jednoho nebudou smět mít Spojené státy.

„Pokud by to bylo nutné”, Moskva může vydat úplný zákaz najímání ruských občanů k práci na místních velvyslanectvích a konzulátech. Tím by se výrazně zkomplikovala činnost diplomatických zastoupení.

Zahraniční IT firmy u nás musí mít kancelář, chce nařídit Rusko

Internet a PC

Opatření se nevztahuje na občany nepřátelských států, kteří pracují v diplomatických institucích, připomíná TASS. Rovněž se nevztahuje na zaměstnance obchodní sféry.

„Považujeme tento postup Ruské federace za další krok k eskalaci vztahů nejen s ČR, ale i EU jako takovou a jejími spojenci,“ reagovalo české ministerstvo zahraničních věcí.

Připomnělo, že krok Ruska je v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích. Je to především ve vztahu k závazku jejích signatářů umožnit řádné fungování diplomatických misí a s principem nediskriminace mezi jednotlivými státy.

Češi se do toho sami zamotali, zní z Moskvy

Zahraniční

„Je nám líto, že Rusko volí cestu konfrontace k vlastní škodě, neboť takovéto opatření bude mít nepřímo vliv i na případný rozvoj kontaktů mezi obyčejnými občany, pro turismus či rozvoj obchodních vztahů,“ dodalo ministerstvo.

Na původní rozhodnutí zastropovat počet pracovníků na zastupitelském úřadě Ruské federace v Praze se tímto aktem ruské vlády nic nemění. „Na rozdíl od ruského postupu je tento náš krok v plném souladu s mezinárodním právem,” sdělila tisková mluvčí ministerstva Eva Davidová.

Nejčerstvější krok Moskvy vůči ČR je pokračováním roztržky, která začala po oznámení Prahy ze 17. dubna, že z výbuchů v muničním skladě ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Česko a Rusko si následně vzájemně vypověděly desítky diplomatů a česká vláda vyřadila ruskou společnost Rosatom z tendru na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany.

Zmrazené účty

Moskva současně zmrazila účty americké stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. Oznámila to stanice, kterou Rusko už dříve označilo za zahraničního agenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám