Hlavní obsah

Ruská uklízečka porazila vládního kandidáta

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politickou hvězdou se stala v Rusku Marina Ugodská (35) poté, co v komunálních volbách porazila kandidáta vládní strany Jednotné Rusko. Uklízečka z malé obce Povalichino, asi 400 kilometrů od Moskvy, se nečekaně zviditelnila, když jí vesničané dali přednost před dosavadním starostou, jenž tam působil posledních pět let a počítal se znovuzvolením.

Foto: Alexandra Anikeeva, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ugodská přiznává, že se do voleb přihlásila na žádost Nikolaje Loktěva, starosty, který potřeboval fiktivního soupeře, aby snadno porazil konkurenci.

„Nikdo jiný se nenašel a chtěla jsem mu pomoct. Nic jsem nedělala a lidé chodili a hlasovali,“ řekla deníku Podjom. Získala přitom 62 procent hlasů, zatímco její soupeř jen 38.

Splnila se Leninova vize, že každá kuchařka může řídit stát. Nevadí, že není kuchařka, ale uklízečka
televize NTV

Na dotaz, „proč si nechala zkazit život“, nová politička jen krčí rameny a tvrdí, že by ji ani ve snu nenapadlo, že vyvolá takový rozruch. Novináři z listu Moskovskij komsomolec ji dokonce navrhli na Nobelovu cenu míru.

Motivovali to tím, že „mladá žena vyhrála volby v Rusku a dokázala světu, že i lidé dělnických profesí mají právo na práci ve veřejné správě“. Chtěli si prý také ověřit, zda na získání ceny může být nominován „obyčejný člověk“.

Z mé smrti viňte Ruskou federaci, napsala novinářka předtím, než se upálila

Evropa

Nová starostka přitom žádné zkušenosti s politikou nemá. „Čtyři roky jsem na úřadě jen uklízela. Netuším, jaké povinnosti má starosta,“ řekla s tím, že se funkce nevzdá.

Leninova vize

„Splnila se Leninova vize, že každá kuchařka může řídit stát. Nevadí, že (Ugodská) není kuchařka, ale uklízečka,“ komentovala příběh ženy televize NTV.

Úspěch uklízečky potěšil ruskou opozici. „Lidé jsou ochotni hlasovat pro kohokoli, jen aby to nebyl představitel současné vládní garnitury,“ tvrdí. Vesnické či okresní úřady přitom musejí řešit složité problémy spojené s nezaměstnaností, chudobou nebo dopravou.

Navalnyj: Za mojí otravou stojí Putin

Evropa

Opoziční komentátoři vnímají událost jako „facku mocenským strukturám“. Michail Chodorkovskij, kritik Kremlu a někdejší oligarcha, který strávil asi deset let za finanční machinace ve vězení, míní, že „kandidát vládní strany už může prohrát i v hlasovací urně“.

Úřady přitom tvrdí, že ve zvolení Ugodské nevidí žádný problém. „Řádně se účastnila voleb a vesničané ji zvolili. Co na tom, že je uklízečka,“ řekla Ella Pamfilovová, šéfka ústřední volební komise. Také zástupci Jednotného Ruska slibují, že starostku co nejdřív zaškolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám