Hlavní obsah

Ruská policie zabavila 100 000 výtisků knihy kritizující Putina

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská policie zabavila 100 000 kopií knihy kritizující premiéra Vladimira Putina. Ve středu to oznámila internetová stránka opozičního představitele Garriho Kasparova.

Foto: Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

Opozice plánovala knihu nazvanou „Putin, výsledky 10 let poté“ rozdávat v Sankt Petěrburku u příležitosti Mezinárodního ekonomického fóra, které tam začíná ve čtvrtek. Knihu napsali opoziční předáci Boris Němcov a Vladimir Milov. Podle opozice policie nevysvětlila, proč knihu při převozu zabavila. Úřady uvedly, že to bylo kvůli chybějící dokumentaci.

Celkový náklad knihy je však milión kusů. Podle opozice uvádí pravdu o skutečných výsledcích Putinovy politiky za dobu, kdy zastával úřad prezidenta i premiéra. Putina viní za rostoucí chudobu a korupci.

Putin zastával od roku 2000 dvě funkční období jako prezident, pak byl zvolen premiérem. Stále je ovšem považován za nejvlivnějšího muže v zemi. Opakovaně dal najevo, že by se mohl do prezidentského úřadu vrátit.

Putin tento měsíc v televizním vystoupení řekl, že podporuje opoziční protesty, pokud jsou ovšem v mezích zákona. Bývalý vicepremiér Němcov loni představil též knihu kritizující starostu Moskvy Jurije Lužkova, který ho zažaloval a u soudu prosadil, že se mu Němcov musí omluvit za nařčení z korupce na radnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám