Hlavní obsah

Ruská letadla narušila vzdušný prostor Finska

Helsinky

Finské bezpečnostní úřady vyšetřují dva úterní incidenty, při kterých dvojice ruských letadel narušila vzdušný prostor země. Ministerstvo obrany ve středu podle televize YLE události potvrdilo a bez upřesnění označilo ruská letadla jen jako „státní stroje”. Spekuluje se, že vzdušný prostor narušily letouny ruského vojenského námořnictva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Narušení vzdušného prostoru bylo potvrzeno u pobřeží nedaleko (jihofinského) Porvoo," uvedlo ministerstvo obrany. To dodalo, že narušení v úterý pozdě odpoledne způsobil "letoun ruského státu". Ve stejné oblasti o něco dříve podle všeho na krátkou dobu narušil finský prostor jiný ruský letoun.

Na místo incidentu odstartovaly finské stíhačky. Ty ještě nad pevninou způsobily sonický třesk, který nastává po překročení rychlosti zvuku, což vyvolalo diskuse na sociálních sítích. Kvůli třesku se také několik lidí obrátilo na nouzové telefonní linky.

Podle informací YLE je za pozdějším incidentem zřejmě letoun ruského vojenského námořnictva, který letěl z Kronštadtu u Petrohradu do Kaliningradu. Mezi oběma námořními základnami je jediná volná cesta přes Finský záliv, neboť Kaliningrad je enklávou mezi Litvou a Polskem.

Obdobné incidenty nejsou výjimečné, nyní jsou ale ostřeji sledovány s ohledem na ruské počínání v souvislosti s krizí na Ukrajině. Severoatlantická aliance, jejímž členem ale Finsko není, proto posílila ostrahu hranic svých východních členů, zejména pak pobaltských republik.

Reklama

Výběr článků

Načítám