Hlavní obsah

Ruská Duma řeší, zda uznat nezávislost samozvaných republik na východě Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Výbor ruské Státní dumy pro záležitosti Společenství nezávislých států (SNS), euroasijskou integraci a vztahy s krajany přijal v pondělí dvě varianty usnesení vyzývajícího prezidenta Ruské federace Vladimira Putina, aby uznal samozvané separatistické útvary na východě Ukrajiny - Doněckou a Luhanskou lidovou republiku.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

Oba návrhy byly poslány do Rady Dumy, uvedla agentura TASS. Návrhy se liší v tom, že jeden před předáním výzvy prezidentovi ještě vyžaduje předchozí konzultaci s ministerstvem zahraničních věcí.

„Přijaty byly dvě rezoluce,“ uvedl zdroj TASSu. Jeden byl předložen Komunistickou stranou Ruské federace, pro který hlasovali tři členové výboru. Druhý byl předložen prvním tajemníkem výboru Viktorem Vodolackým a tajemníkem výboru Arťomem Turovem.

Druhý návrh schválený též třemi hlasy, za kterým stojí dva reprezentanti proputinovské strany Jednotné Rusko, podle zdroje vyzývá prezidenta k uznání DNR a LNR, ale až po konzultacích s ministerstvem zahraničních věcí, které mají určit, zda je takový krok v souladu s mezinárodními úmluvami včetně minských dohod.

Konzultace s diplomacií by mohla proces urychlit 

„Autoři druhého návrhu předpokládají, že by to mohlo uspíšit proces,“ sdělil zdroj TASS. I Vodolackij je přesvědčen, že jeho návrh by vedl k rychlejšímu uznání DNR a LNR, protože by zjednodušil byrokratickou proceduru. Pokud by byl přijat komunistický návrh, tak bude text poslán úřadu prezidenta, který ho pošle hlavnímu legislativnímu odboru, jenž se pak obrátí na ministerstvo zahraničních věcí. Po jeho posouzení by o něm jednal opět legislativní odbor, který by dokument dal úřadu prezidenta a ten pak hlavě státu.

Pozveme sem ruské vojsko, vyhrožuje velitel doněckých separatistů

Evropa

Vodolackij dodal, že úřadu prezidenta bude poslán ten návrh, který získá větší počet hlasů.

Předseda Státní dumy( tj. dolní komory parlamentu) Vjačeslav Volodin už dříve uvedl, že Rada Dumy bude večer rozhodovat, jestli se o komunistickém návrhu bude už jednat, nebo se napřed pošle na posouzení ministerstvu zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám