Hlavní obsah

Ruská armáda zve do svých řad cizince

Moskva

Ruská armáda zavede od roku 2016 systém smluvních rezervních záloh a vůbec poprvé ve své moderní historii povolí ve svých řadách službu cizincům. Oznámila to v pátek ruská média s odvoláním na prohlášení generálního štábu ruské armády.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle zástupce náčelníka ruského generálního štábu Vasilije Smirnova budou po roce 2016 moci Rusové po ukončení povinné základní vojenské služby uzavřít s armádou kontrakt a přejít do řad aktivních záloh. Příslušnost k "záložákům" bude finančně ohodnocena.

Ruské velení rovněž oznámilo, že otevírá možnost pro vojenskou službu cizinců. Napříště se do řad ruské armády může zapojit každý, kdo ovládá ruštinu, není mladší 18 a starší 30 let a je ochoten poskytnout úřadům své otisky prstů.

Smlouvu s armádou o výkonu služby budou cizinci uzavírat na dobu pěti let. Zastávat vyšší velitelské funkce jim ale ruské velení neumožní.

Systém záloh funguje v řadě evropských států, včetně České republiky. Záložáci mohou být nasazování například při živelních pohromách, mohou však být také využiti pro doplňování ozbrojených sil za válečného stavu. Pravidelně jsou povinni se účastnit vojenských cvičení.
Ve většině evropských států je služba v cizím vojsku bez souhlasu vrchního velitele armády trestným činem. V Česku hrozí za takový čin trest až osm let vězení. Od roku 2005 však v ČR není trestná služba v ozbrojených silách některé z členských zemí NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám