Hlavní obsah

Rus na ulici zkritizoval speciální operaci, dostal pět let veřejných prací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský soud uložil 38letému muži z Moskvy obecně prospěšné práce v délce pěti let za to, že se v pouliční anketě stanice Rádia Svobodná Evropa vyjádřil kriticky o válce na Ukrajině. Obžaloba pro něj žádala trest odnětí svobody v délce pěti a půl roku.

Foto: Profimedia.cz

Jurij Kochovec před soudem v Moskvě (srpen 2023)

Článek

Odsouzený zdravotní technik Jurij Kochovec se podle Rádia Svobodná Evropa dostal do hledáčku ruských úřadů poté, co v červenci 2022 novinářům na ulici řekl, že válku proti Ukrajině rozpoutala ruská vláda a že je potřeba ji zastavit. Řekl také, že Rusko útočí na civilní cíle, jako jsou obchodní centra, a že v Buči u Kyjeva ruští „vojáci zcela bez příčiny stříleli civilisty“.

Ruské vraždění a mučení civilních obyvatel v Buči na jaře roku 2022 se stalo symbolem brutality ruského působení na Ukrajině. Kochovce ale soud shledal vinným z úmyslného šíření nepravdivých informací o ruské armádě za účelem rozpoutávání politické nenávisti.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Exhumovaná těla v Buči

Během soudních přelíčení se muž hájil, že vyjádřil svůj názor, a odvolával se na svobodu slova. Nakonec ale částečně přiznal vinu a vyjádřil politování nad tím, že souhlasil s účastí v anketě, uvedl ruský opoziční portál Mediazona.

Za šíření takzvaných fake news o působení ruských sil na Ukrajině hrozí v Rusku až desetiletý trest odnětí svobody. Za falešné zprávy přitom ruské úřady označují veškeré informace o ruské válce proti Ukrajině, které nejsou v souladu s verzí ruského ministerstva obrany. Za vyjádření protiválečných postojů bylo v Rusku zadrženo už téměř 20 000 lidí, uvádí projekt OVD-Info, který monitoruje policejní zásahy v Rusku.

Rusové mučili údajného ukrajinského špeha, ve skutečnosti to byl fanoušek Putina

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám