Hlavní obsah

Rumun v dodávce málem udusil přes stovku migrantů, dostal 12 let

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Szeged

Soud v maďarském Szegedu v úterý odsoudil rumunského převaděče ke 12 letům vězení. Řidič chtěl loni v červnu propašovat 106 nelegálních migrantů z Maďarska do Rakouska a málem je přitom udusil. Rozsudek není pravomocný, obhájce se proti rozsudku odvolal. Z toho důvodu také nebyla zveřejněna totožnost odsouzeného. Informovala o tom agentura MTI.

Foto: MTI

Odsouzený Rumun u maďarského soudu

Článek

Migranty řidič naložil do dodávky nedaleko srbsko-maďarských hranic a vyrazil směrem k rakouským hranicím. Migranti se však v nákladním prostoru o rozměrech 2,5 x 5 metrů bez přísunu vzduchu začali dusit a pokoušeli se vypáčit dveře a dostat se ven. Když to řidič zaregistroval, zastavil u krajnice a z místa uprchl bez toho, aby migrantům pomohl.

Několik lidí uvnitř dodávky ztratilo vědomí pro nedostatek kyslíku a situace začala být kritická. Migrantům se naštěstí nakonec podařilo vyrazit dveře a dostali se ven. Tři z nich skončili v kritickém stavu v nemocnici.

Expert u soudu vypověděl, že pokud by se jim nepodařilo se vysvobodit, do dvaceti až pětadvaceti minut by všichni zemřeli. Soud uznal rumunského občana vinným z pokusu o zabití. Převaděči přitížil také fakt, že do dodávky naložil i několik dětí ve věku do 14 let.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Loni v srpnu se udusilo 71 migrantů v chladicím voze, který našli odstavený na dálnici A4 u rakouského Parndorfu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám