Hlavní obsah

Rozrušený Kurzův člověk skartoval disky

Právo, DPA, nek

Rakouský exkancléř Sebastian Kurz, favorit předčasných parlamentních voleb plánovaných na konec září, musí vysvětlovat nečekanou aféru. Jeden z jeho spolupracovníků nechal před očekávaným pádem vlády letos na jaře zničit pět počítačových disků, přičemž tím pověřil externí firmu, a nikoli odborníky kancléřského úřadu.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Rakouský exkancléř Sebastian Kurz

Článek

Podle magazínu Falter není jasné, jaké informace disky obsahovaly. Zmíněný pracovník kancléřství ale zakázku zadal pod falešným jménem. Záznam z bezpečnostní kamery navíc ukazuje, že muž působil velmi nervózním dojmem a trval na trojitém rozřezání disků.

Nakonec ani nezaplatil účet ve výši 76 eur (1940 Kč), protože firma zadavatele zakázky kvůli jeho smyšleným kontaktním údajům nedokázala nalézt a podala trestní oznámení pro podezření z podvodu. Až později se zjistilo, že jde o pracovníka spolkového kancléřství.

Pikantní na celé záležitosti je, že zakázka na zničení dat přišla v době propuknutí aféry Heinze-Christiana Stracheho, bývalého vicekancléře a exšéfa Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Kvůli skandálu koncem května padla vláda vedená Kurzem, šéfem lidovců (ÖVP).

Stracheho aféru spustilo zveřejnění videozáznamu ze španělského ostrova Ibiza z roku 2017, na němž tehdejší šéf FPÖ před volbami jednal s údajnou neteří jistého ruského oligarchy o možnosti sponzorování FPÖ výměnou za příslib státních zakázek.

Kdo o zakázce věděl?

Časová blízkost propuknutí Stracheho skandálu a zakázky na zničení počítačových disků podnítila spekulace, že by obě události mohly nějak souviset.

Sociální demokraté (SPÖ) a další političtí protivníci ÖVP důrazně požadují vysvětlení nové aféry. Chtějí mj. vědět, kdo všechno o objednávce na zničení harddisků věděl.

Kurz se k záležitosti zatím nevyjádřil. Generální tajemník ÖVP Karl Nehammer ale kritiku v televizi ORF odmítl a řekl, že ničení citlivých dat v souvislosti s předáváním kancléřského úřadu je legitimní. Připustil ale, že postup zmíněného pracovníka kancléřského úřadu byl „chybný a nekorektní“.

Reklama

Výběr článků

Načítám