Hlavní obsah

Rozluštil kód Enigmy a byl odsouzen za homosexualitu. Britský vědec se dočkal vyznamenání

Novinky, mso
Londýn

Britská padesátilibrová bankovka má od středy novou podobu. Pocty se posmrtně dočkal Alan Turing. Matematik, kterému se za druhé světové války podařilo rozluštit tajné kódy nacistů využívající systém Enigma.

Foto: Boe, Reuters

Alan Turing na padesátilibrové bankovce

Článek

Turing na bankovkách nahradí Jamese Watta a Matthewa Boultona, tedy průkopníky parního stroje. Těmito bankovkami bude možné platit až do září příštího roku.

Rozluštěním kódu Enigmy pomohl Turing spojencům k dřívějšímu ukončení druhé světové války, a tudíž zachráněním mnoha životů. Britové díky jeho práci věděli o pohybu a cílech nacistických vojsk.

Estrogen místo vězení

Turing svou roli sehrál také později ve vývoji raných počítačů na univerzitě v Manchesteru. Jeho umístění na bankovku má symbolizovat diverzitu. Turing byl totiž homosexuál a Centrální banka v Londýně ve středu, kdy bankovky přišly do oběhu, vztyčila nad svou budovou na jeho počest duhovou vlajku. Ocenila tím zlepšení od děsivého zacházení ze strany státu vůči homosexuálům.

Turing byl v roce 1952 odsouzen na dva roky do vězení za to, že udržoval milostný vztah s 19letým mužem v Manchesteru. Homosexualita byla v tehdejší Británii nelegální. Místo pobytu ve věznici byl podle BBC matematik donucen brát ženský hormon estrogen, aby tím snížil své libido.

Foto: Crown Copyright 2021, Reuters

Umělecké dílo zobrazující podobiznu Alana Turinga

V roce 1954 byl Turing nalezen mrtvý ve věku 41 let. Jeho smrt vyšetřovatelé zaznamenali jako sebevraždu, měl se otrávit jablkem, které ponořil do kyanidu.

„Alan Turing byl génius, který pomohl zkrátit válku a ovlivnit technologii, která dodnes formuje naše životy,“ uvedl ředitel britské zpravodajské agentury Jeremy Fleming.

Britská vláda se posmrtně omluvila vykastrovanému válečnému hrdinovi

Evropa

Omluvy se Turing dočkal až posmrtně. V roce 2009 od tehdejšího premiéra Gordona Browna a v roce 2013 mu byla udělena královská milost za jeho odsouzení z roku 1952.

Reklama

Výběr článků

Načítám