Hlavní obsah

Britská vláda se posmrtně omluvila vykastrovanému válečnému hrdinovi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda se v pátek posmrtně omluvila válečnému hrdinovi a muži, který rozluštil německý kód Enigma během druhé světové války. Alan Turing byl v padesátých letech odsouzen za homosexualitu a chemicky vykastrován, což ho dovedlo k sebevraždě.

Foto: Profimedia.cz

Turingova socha v Bletchley Parku, neboli Stanici X, kde se během války pracovalo na rozluštění nepřátelských kódů. Dnes je z komplexu muzeum.

Článek

Premiér Gordon Brown nazval strašným způsob, jakým se s Turingem zacházelo kvůli tomu, že přiznal vztah s mužem. Jeho úřad v prohlášení uvedl: „Za britskou vládu a všechny, kteří žijí svobodně díky Alanově práci, hrdě říkám: omlouváme se, zasloužil si mnohem lepší zacházení.“

Turingova neteř Inagh Payneová v reakci uvedla, že je za omluvu vděčná.

Turinga proslavila především jeho práce v Bletchley Parku za války s Hitlerem. Pomohl vytvořit zařízení Bombe, které dešifrovalo kódy německého stroje Enigma. Kromě toho ovšem přispěl také k rozvoji výzkumu v oblasti umělé inteligence a počítačů. Turingův test byl dlouho považován za základní měřítko při zjišťování inteligence strojů.

Kampaň za rehabilitaci Turinga spustila petice organizovaná počítačovým vědcem Johnem Grahamem-Cummingem, kterou podpořil třeba i spisovatel Ian McEwan či biolog Richard Dawkins. [celá zpráva]

Turing byl obžalován za nemravné chování v roce 1952. Velká Británie považovala dříve homosexuály za nemocné, proto byla Turingovi nařízena ústavní léčba a nesměl pokračovat ve své práci pro vládu. Vědec a hrdina se tedy namísto pocty dočkal ponižující chemické kastrace, která vedla k jeho sebevraždě.

„S Turingem zacházeli podle tehdejšího práva, což už nevrátíme. Jeho léčba byla samozřejmě naprosto nespravedlivá,“ uvedl k tomu premiér Brown.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám