Hlavní obsah

Romové pocházejí z indické kasty nedotknutelných, tvrdí genetická studie

Dillí

Evropští Romové jsou údajně potomky indické kasty dalitů, kteří představují nejnižší stupeň stavovsko-kastovní hierarchie v Indii. Z indického subkontinentu odešli před 1000 lety. Ukazuje to nová genetická studie, o níž v úterý informoval deník The Daily Telegraph.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Romové již dlouhou dobu spekulují o svém indickém původu, přičemž poukazují mimo jiné na slova ze sanskrtu v jejich jazyce a na fotografie předků tmavší pleti v asijsky vyhlížejícím oblečení. Toto přesvědčení podpořily již i některé předchozí vědecké studie.

Nový výzkum vedený akademiky z Indie a z Estonska indický původ Romů potvrzuje a upřesňuje lokalitu a sociální prostředí, z nichž Romové údajně vzešli.

Autoři studie, zveřejněné tento měsíc v časopise Nature, porovnávali vzorky DNA romských mužů z Evropy se vzorky tisíců Indů z celého subkontinentu. Porovnáno bylo celkem přes 10 000 exemplářů, mimo jiné od příslušníků 214 různých indických etnických skupin.

Největší podobnost byla shledána u vzorků ze severozápadní Indie, a to v oblastech obývaných nejnižší kastou dalitů či nedotknutelných, kteří byli v tradičním kastovním systému hinduistické společnosti, jenž už řadu let v Indii oficiálně neplatí, ale mnohde silně přetrvává, považováni za nečisté.

Exodus začal před 1000 lety

Autoři výzkumu jsou přesvědčeni, že předci dnešních evropských Romů zahájili svou pouť na západ, aby bojovali ve válkách na území dnešního Paňdžábu v letech 1001 až 1026 na základě slibu povýšení do vyšší kasty. Později zřejmě uprchli před pádem hinduistických říší v dnešním Pákistánu.

Jejich exodus do severní Afriky a Evropy naznačuje, že byli možná jedněmi z prvních uprchlíků před islámem pronikajícím na indický subkontinent.

Britská romská rada výsledky výzkumu přivítala s tím, že pomohou pochopení Romů po celé Evropě. "Jsme první indickou komunitou v Británii," prohlásil mluvčí rady Joseph Jones.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám