Hlavní obsah

Reznikov: Den války stojí Ukrajinu přes dvě miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý den války stojí Ukrajinu 100 milionů dolarů (v přepočtu 2,2 miliardy korun). V exkluzivním rozhovoru pro agenturu Ukrinform to uvedl odcházející ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský ministr obrany v demisi Oleksij Reznikov během Dne vlajky

Článek

„Jeden den války nás stojí 100 milionů dolarů. (…) Příspěvky od dobrovolníků počínaje 24. únorem 2022 až do současnosti činí 3 procenta všech získaných prostředků,“ uvedl Reznikov.

Od partnerských států pak jeho země za půldruhého roku - od začátku ruské ozbrojené agrese - získala podporu ve výši 100 miliard dolarů včetně zbraní a vojenského vybavení, psala již dříve Ukrinform.

Ministr v demisi zároveň zdůraznil, že armádu finančně zajišťují rovněž občané Ukrajiny ze svých daní, které plynou do státního rozpočtu.

„Armáda je dnes největším příjemcem finančních prostředků. Prostředky jsou však potřeba i na zajištění země jako takové: na infrastrukturu, na rekonstrukci a na podporu sociálně slabých. Proto je třeba pracovat a platit daně. Firmy musejí být aktivní a také je nutné podporovat podnikatele,“ apeloval Reznikov.

V rozhovoru dále řekl, že si je jist, že Ukrajina dostane pozvání do NATO, protože je to výhodné pro Alianci. Srovnal také moderní zbraně NATO a staré sovětské, alianční jsou podle něj „pětkrát přesnější“. Uvedl rovněž, že jeho země má nyní ve výzbroji asi třicet typů dronů vlastní výroby.

Do čela ukrajinské obrany míří Umerov. Krymský Tatar stojí v pozadí citlivých dohod

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám