Hlavní obsah

Reparátem by Berlín rád dokázal, že se nezhroutil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá metropole Berlín v neděli opět volí nový zemský sněm. Po zpackaném předloňském hlasování musí. Udrží se na Červené radnici primátorka Franziska Giffeyová z levicové sociální demokracie (SPD), jež úřaduje teprve od prosince 2021? Opoziční konzervativní křesťanští demokraté tomu chtějí zabránit – a nejsou sami.

Foto: Envato

Berlín

Článek

I koaliční Zelení se snaží voliče přesvědčit, že je čas, aby se poprvé vedení města ujal primátor z ekologické strany.

Už večer šestadvacátého září 2021 obnažil, že se něco vážného pokazilo.

Tisíce lidí stály ve frontě na odevzdání hlasu ještě v době, kdy televize zveřejňovaly první exitpolly. Nedostatečně obsazené volební místnosti postrádaly hlasovací lístky nebo dostaly špatné, pomíchané, nebo dokonce okopírované a lidé hlasovali po 18. hodině.

Dobrovolníky vyslané, aby situaci zachránili, zablokoval proslulý maraton, nešťastně pořádaný ve stejný den. Berlín měl v zemi, která se chlubí, že dokáže skvěle organizovat, z ostudy kabát.

Berlín zřejmě povede starostka. Vyvlastňovat byty nemíní

Evropa

Loni v listopadu berlínský zemský ústavní soud nařídil, že nový pokus o volbu Sněmovny reprezentantů se uskuteční tuto neděli, tedy dobrých 16 měsíců po debaklu – a to poprvé v dějinách země.

Když o silvestrovské noci bandy migrantů či jejich mladistvých potomků ohrožovaly na životech policisty, hasiče a záchranáře, vládnoucí levice (SPD, Zelení a Levice) se v první chvíli starala o to, aby se nevypichovalo to, co ví ve Spolkové republice každé malé dítě – že v Neuköllnu, dějišti řádění, žijí takřka výhradně lidé „s migračním pozadím“.

Konzervativci, především z bavorské CSU, přičetli ještě explozi nájemného, obrovské zadlužení, a tudíž podfinancovanou městskou dopravu, školství i zdravotnictví.

„Město je zkrachovalým, zhrouceným státem,“ řekl deníku Der Tagesspiegel Martin Huber z CSU. „Stačí se podívat na tamní chaos, abychom věděli, že není třeba závidět, spíše litovat,“ dodal a připomněl, že před časem se Berlín ocitl tak bez peněz, že musel znovu zprovoznit stařičké tramvaje, které chtěl prodat do KLDR.

Chtěli nás zabít, popisují němečtí policisté útoky během silvestrovské noci

Zahraniční

Problémy s dluhy znamenají, že Berlín je závislý na ročních dotacích ve výši více než tří miliard eur (71 miliard korun) od zbytku země, aby se udržel nad vodou.

Zůstane starostka?

Z politického hlediska budou výsledky zajímavější než kdykoli předtím. Giffeyová, spolková exministryně pro rodinu, se musí obávat o post. Koalice SPD, Zelených a Levice, u moci od roku 2016, by podle součtu preferencí mohla pokračovat.

CDU však – podpořena i celostátním trendem – v průzkumech jasně vedla. Pokud by zvítězila, získala by právo sestavit koalici – a nemusela by najít partnery.

V Německu tiká časovaná bomba: Příliv migrantů

Evropa

Německo má nového ministra obrany

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Franziska Giffey

Výběr článků

Načítám