Hlavní obsah

Chtěli nás zabít, popisují němečtí policisté útoky během silvestrovské noci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Silvestrovská noc se pro policisty, hasiče a záchranáře v Německu změnila v horor. Zažili extrémně rozsáhlé a masivní útoky. Výtržníci je atakovali pyrotechnikou, ale i železnými tyčemi, kameny či lahvemi, píše server týdeníku Focus. Nejdivočejší napadení se odehrála v hlavním městě Berlín a také v Hamburku, klid nebyl ani v jiných spolkových zemích.

Výtržníci útočili při silvestrovských oslavách v Německu na policistyVideo: Reuters

 
Článek

„To, co jsem zažil během této silvestrovské noci, to byl vrchol, hodně smutný vrchol. Měl jsem pocit, že nás skutečně chtějí hodně těžce zranit nebo zabít,“ popisuje jeden z berlínských policistů. Jeho slova potvrzují záchranáři, kteří popisují krvavá zranění od petard, lahví a dalších předmětů, které na ně útočníci házeli.

Rozdivočelí útočníci napadali i sanitky. Stříleli na ně z poplašných pistolí, ale i slepými náboji, popisuje týdeníku Spiegel Heiko Jiinger Jahre, výkonný ředitel záchranné služby německého Červeného kříže v Berlíně.

Hamburský policista týdeníku Spiegel řekl: „Stali jsme se cílem jejich útoku. Odpalovali na nás střely, z jejichž špiček se vymrštilo další výbušné zařízení. Odpalovali na nás i petardy,“ popisuje jeden policista.

Útočníky byli mladí muži, opilí nebo silně posilnění alkoholem. Napadení hovoří o tom, že útočníci pocházeli „z migračního prostředí“, uvedl šéf policejních odborů Rainer Wendt. V Berlíně bylo zadrženo přes sto pachatelů.

Německé policejní odbory proto požadují, aby se silvestrovské násilné excesy vyšetřily i s ohledem na původ útočníků. „Pokud chceme zabránit pravicovým populistům, aby tyto situace zneužívali k politickým účelům, musí se případy vyšetřit, přesně analyzovat a pojmenovat,“ řekl Wendt a pokračoval: „Bude to tedy vyžadovat přesnou analýzu. Samozřejmě nestačí uvést, zda je někdo Němec, nebo ne. Musí se zjistit, odkud pocházejí, kde bydlí a kde se bere ten hněv a pohrdání záchrannými službami a policií,“ uvedl Wendt.

Foto: Zinken Paul, ČTK

Hasiči likvidují požár autobusu v Berlíně, zapálili ho vandalové během silvestrovské noci.

Berlínská policie uvádí, že intenzita a masivnost útoků během silvestrovské noci nelze srovnat s předešlými roky. Minimálně 18 policistů bylo zraněno, z nichž někteří těžce. „Nejhorší útoky se odehrály ve čtvrtích Kreuzberg a Neukölln, kde je vysoký počet migrantů, píše deník Bild.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU) žádá pro pachatele tvrdé tresty.

Na koupališti v Berlíně se zase servali, 11 zraněných

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám