Hlavní obsah

Regulovaná cena dělá potíže maďarským čerpacím stanicím bez obsluhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Zhruba dvě stovky automatických čerpacích stanic v Maďarsku řeší kvůli regulované ceně benzinu zapeklitý problém. Po­dle nařízení maďarské vlády může totiž od 27. května 2022 za sníženou cenu 480 forintů (29,60 koruny) za litr tankovat pouze řidič maďarského vozidla, zatímco cizinci tankují za tržní cenu 800 forintů (49,30 koruny).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Majitelé čerpacích stanic bez obsluhy to řeší každý po svém. Část prodává za tržní ceny, část za regulované.

Majitel sítě automatických čerpacích stanic bez obsluhy Gábor Egri webu 24.hu řekl, že někteří jeho kolegové zaměstnali civilní bezpečnostní službu, která kontroluje, zda za regulovanou cenu opravdu tankuje řidič maďarského auta.

Egri na svých čerpacích stanicích zvolil jinou cestu.

„U nás zákazník natankuje za tržní cenu, pak nám zašle účet společně s kopií technického průkazu vozidla e-mailem a my mu vrátíme rozdíl v ceně mezi regulovanou a tržní cenou,“ dodal Egri.

To nejde provést, lamentují pumpaři v Maďarsku nad tankováním za dvojí ceny

Evropa

Redaktoři webu 24.hu pak zjistili, že s kontrolou je to různé i na benzinkách s obsluhou.

V budapešťské čtvrti Budaörs tak za regulovanou cenu natankoval i řidič, který u sebe neměl technický průkaz.

Dostalo se mu ale varování, že příště by už musel platit tržní cenu. V obci Bag na severovýchodě země už ale k řidiči bez technického průkazu tak shovívaví nebyli.

Reklama

Výběr článků

Načítám