Hlavní obsah

Ředitel francouzského lycea se zachoval jako hrdina, vlastním tělem bránil žáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grasse

Město Grasse na jihu Francie po čtvrteční střelbě v budově gymnázia Alexise de Tocquevilla oslavuje hrdinu. Ředitel školy Hervé Pizzinat neváhal nasadit vlastní život, aby ochránil své studenty. Mladíkovi, který přišel do školy se dvěma střelnými zbraněmi a cvičnými granáty, do poslední chvíle domlouval a stavěl se mu do cesty. Možná tím zachránil životy.

Foto: Profimedia.cz

Hervé Pizzinat

Článek

„Byl jsem příliš daleko na to, abych slyšel, co říkal. Zůstal klidný i potom, co byl postřelen. S kulkou v paži mu dál domlouval,“ řekl sedmnáctiletý svědek střelby, který se představil jako Thomas listu Nice-Matin. Také on byl při střelbě postřelen. [celá zpráva]

Další ze studentů podle francouzské mutace serveru Local řekl, že ředitel Pizzinat studenty bránil vlastním tělem. Původní informace, že mladík útočil na ředitele, se nepotvrdila. Podle týdeníku L'Express hoch řediteli řekl, že „není tím, pro koho si přišel“.

Šestnáctiletý Killian B. měl zřejmě vztek na své spolužáky. Podle prokurátora, který má vyšetřování střelby na starosti, se jednalo o chlapce, jenž měl mizerný vztah se spolužáky, a zdá se, že se nedokázal integrovat, napsal deník Telegraph.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři po útoku zasahují u francouzského lyceaVideo: Reuters

„Byla jsem na hodině angličtiny. Uslyšeli jsme střelbu, ale nemysleli jsme si, že jde o útok. Reflexivně jsme se schovali pod lavice. Šla jsem zavřít okna a on se mi podíval do očí. Pak vystřelil do vzduchu a utekl,“ řekla rádiu France Info studentka Marianna.

Celkem zranil Killian B. střelbou z brokovnice čtrnáct lidí. Nikoho ale nezabil, a to zřejmě i díky odvaze ředitele školy Hervé Pizzinata, který se stále zotavuje v nemocnici. Člen Národního shromáždění za depertement Alpes-Maritimes už navrhl, aby komora parlamentu vyznamenala ředitele školy medailí cti.

Pokud jde o motiv střelce, jedná se podle francouzských vyšetřovatelů nejspíš o pomateného adolescenta, který byl fascinován zbraněmi a násilím. Na internetových sociálních sítích zveřejňoval své snímky se zbraněmi a texty o masakrech ve školách včetně toho z roku 1999 na střední škole Columbine v americkém Coloradu, kde dva studenti postříleli dvanáct studentů a jednoho učitele.

Policisté chlapce zadrželi krátce po činu, odpor nekladl. V pátek agentura AFP informovala, že strážci zákona zadrželi další osobu. Mělo by jít o bratra blízkého přítele Killiana B.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám