Hlavní obsah

Student ve francouzské škole postřelil osm lidí včetně ředitele

– Paříž • Aktualizováno

Sedmnáctiletý student střední školy ve francouzském městě Grasse ve čtvrtek spustil ve škole střelbu. Agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo vnitra uvedla, že mladík zranil osm lidí včetně ředitele. Útočník, který u sebe měl mít ještě další zbraně včetně granátů, byl zadržen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Student ve francouzské škole postřelil tři lidi včetně řediteleVideo: AP

 
Článek

„Slyšel jsem čtyři rány a pak propukla totální panika. Všichni jsme začali utíkat. Nevěděli jsme, co se děje, ani kdo byl zraněný. Nemám ponětí, co se odehrávalo v hlavě člověku, který tohle udělal. Nemám slov,“ řekl stanici BFM osmnáctiletý svědek, který se představil jako Andreas.

Mladík střílel na lyceu Alexise de Tocquevilla, kde studoval. Server BBC s odkazem na policii napsal, že mohlo jít o šarvátku mezi dvěma studenty. Zprvu se v té souvislosti spekulovalo, že jeden člověk je na útěku, ačkoliv speciální zásahová jednotka RAID záhy útočníka zadržela. Pozdější zprávy uvedly, že policie už po nikom jiném nepátrá.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Škola byla evakuována

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Střední škola Alexise de Tocqueville v Grasse

Vyšetřovatelé oznámili, že střelce, který měl dosud čistý trestní rejstřík, vyslýchá. Jeho motiv není znám, údajně ale neměl útok teroristické pozadí. Mladík, jehož identita nebyla prozrazena, však podle médií sledoval na internetu násilná videa a komentoval i loňský teroristický útok v nedaleké Nice, kde islamista v kamiónu zabil téměř 90 lidí.

Regionální představitel francouzských úřadů Christian Estrosi podle serveru Libération upřesnil, že mezi zraněnými je ředitel školy. Libération rovněž napsal, že mladík měl u sebe pušku, pistoli, revolver a dva granáty, i když není jasné, zda byly funkční a jestli nešlo o makety.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Příslušníci speciální zásahové jednotky RAID u školy v Grasse

Podle televize Sky News francouzské úřady prostřednictvím mobilní aplikace vydaly varování před hrozícím terorem a vyzvaly občany, aby nevycházeli ven. Škola byla evakuována a úřady před 14:30 hodin oznámily, že nehrozí další nebezpečí.

Foto: Mapy.cz

Grasse

Poplach bezpečnostních složek ve čtvrtek vyvolal také dopis s bombou zaslaný do pobočky Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Paříži. Jedna ze sekretářek byla zraněna, informovala AFP s odvoláním na policejní zdroje. Dopis přišel z Řecka a zřejmě ho poslali anarchisté, uvedl ministr veřejného pořádku Nikos Toskas. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám