Hlavní obsah

Ředitel charity v Bejrútu měl štěstí, poničený má jen byt

Právo, Martin Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štěstí v neštěstí měl Lukáš Voborský, který v Bejrútu žije už čtvrtým rokem. Regionální ředitel švýcarské charity, která v Libanonu organizuje pomoc pro syrské uprchlíky, byl v době exploze zrovna v Evropě. Zničený byt, do nějž se brzy vrátí, jej mrzí, ale upozorňuje, že mnozí dopadli mnohem hůř. A příčina tragédie ho nepřekvapuje, šlendrián předcházející explozi je důsledkem širší libanonské krize.

Zničený bejrútský byt Lukáše Voborského

Článek

Jak jste prožíval první chvíle po výbuchu?

První zprávy začaly chodit skrz kanály, kde si charitativní organizace sdílejí informace o bezpečnostní situaci. Okolo šesté večer začaly exploze v nějakém skladišti pyrotechniky, po několika menších výbuších přišel ten obrovský. Začali jsme okamžitě zjišťovat, jestli jsou naši lidé v pořádku, jak vypadají jejich byty a tak dále. V první chvíli nikdo nevěděl, co se děje, zda nejde o nějaký bombový útok nebo nálet.

To byla vaše první myšlenka?

Byla to jedna z věcí, která mi bleskla hlavou, protože bezpečnostní situace v Libanonu je teď dost křehká. Na druhou stranu mi to přišlo divné - kdo by na tomhle měl zájem? Až potom vyšetřování ukázalo, že požár skladu pyrotechniky byla rozbuška pro sklad více než 2700 tun ledku, který ležel v blízkém skladu.

Lukáš Voborský

Jak dopadl váš byt?

Ten je z velké části zničený, z balkónu jsme se dívali přímo na přístav. Mnozí ale dopadli mnohem hůř, my bydlíme dva kilometry od místa exploze. Přesto jsou vyražená všechna okna včetně rámů a rolet, všechny dveře. Zavřené dveře v bytech byly obecně často vylomené, protože ten obrovský tlak vyrval panty. Zároveň se rázová vlna často dál odrážela od protějších domů. Například naše kancelář není orientovaná směrem k přístavu, ale z jedné strany je okno zcela vylomené a s ním i všechny dveře, které byly v tomto směru.

Výbuch v bejrútském přístavu zřejmě zavinil svářeč

Blízký a Střední východ

Koho zasáhla exploze nejvíc?

Z přístavu to není daleko do centra, kde jsou banky a podobně. Ale nejbližší část je obývaná spíš běžnou střední třídou. Nejhůř dopadli samozřejmě lidé v přístavu a čtvrť, která je od něj směrem na jih. Objem tamních škod je nepředstavitelný. A zničené jsou mimo jiné i venku umístěné klimatizace, nebo nádrže s vodou na střechách, přičemž v Libanonu je nyní nejteplejší část roku. V našem týmu jsme dali volno všem, koho nutně nepotřebujeme k organizování pomoci, někteří lidé ani nemůžou zavřít byt a musejí přespávat u známých či kolegů.

Zničený bejrútský byt Lukáše Voborského

Jak vypadal život v Libanonu před výbuchem?

Už minulý rok v říjnu začala v zemi těžká ekonomická krize. Národní měna od té doby ztratila svou hodnotu více než pětinásobně. Navíc jsou pořád znát následky bojů v Sýrii. Libanon má celosvětově už zhruba deset let nejvíce uprchlíků v přepočtu na obyvatele a je to problém, který trvá. Po explozi v největším přístavu se teď dají očekávat problémy s dodávkami potravin i klíčových surovin jako je ropa.

Potíž bude zřejmě i s opravami. Například miliony chybějících skel teď v Libanonu najednou nikdo nevyrobí a kvůli zničenému přístavu se budou i těžko dovážet.

Exploze smetla celý Bejrútský přístav, zbyla z něj tři procenta

Blízký a Střední východ

A epidemie koronaviru?

Ten země zpočátku zvládala dobře, ale počet v případů v poslední době rostl. Výbuch přišel jen dva dny před plánovanou dvoutýdenní plošnou uzavírkou. Už před výbuchem byl přitom kvůli ekonomické krizi znatelný nedostatek zdravotnického materiálu a nemocnice čelili kvůli epidemii náporu. Dohromady je to neuvěřitelný souběh problémů.

O stovkách tun nebezpečné chemikálie v přístavu úřady věděly nejméně šest let. Jak si vysvětlit, že se s tím nic nedělalo?

Vlastně mě to až tak nepřekvapilo. Korupce a nefunkčnost úřadů jsou tu dlouhodobým problémem. Exploze a to co jí předcházelo se dá brát jako jeden ze symptomů tohoto stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám