Hlavní obsah

Řečtí záchranáři se brání: Zesnulá Češka čekala na pomoc méně než 50 minut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká turistka, která v úterý zkolabovala a zemřela na pláži na řeckém ostrově Thasos, nečekala na sanitku tak dlouho, jak psala tamní média. Ve středu to podle stanice CNN Greece uvedla záchranná služba s tím, že sanitka přijela po 32 minutách od zavolání, nikoliv po 51 minutách. Smrt už dříve konstatoval lékař, který dorazil deset minut po zavolání, řekla Češka Marcela Stavropoulou, která na ostrově žije.

Foto: Envato

Řecký ostrov Thasos

Článek

Případ vyvolal v Řecku polemiku a odbory i levicová strana SYRIZA kritizovaly, že na ostrově, který je v létě populární turistickou destinací, slouží jen jedna sanitka.

Podle prohlášení záchranné služby sanitka přijela na pláž, kde se nacházela česká turistka, 32 minut po zavolání pomoci v úterý v 10:45 SELČ.

Rozporná svědectví

Ještě před sanitkou už zhruba deset minut po zavolání přijel na místo lékař, který už konstatoval smrt, řekla Stavropoulou ve zveřejněném videu s tím, že se přesto snažil ženu ještě oživit pomocí kyslíku a adrenalinové injekce do srdce. „Doktor říkal, že i kdyby přijeli dřív, tak paní byla mrtvá,“ řekla Češka, která provozuje cestovní kancelář Misa Tour.

To je však v rozporu se svědectvím rumunských turistů, kteří se Češku pokoušeli udržet při životě. Podle nich byla česká turistka ještě 40 minut po kolapsu při životě a záchranáři přijeli až po 51 minutách.

Pláž leží zhruba 35 kilometrů od hlavního zdravotního střediska na ostrově. Sanitka v době, kdy záchranná služba dostala žádost o pomoc, převážela jiný naléhavý případ do nemocnice.

Řecký tisk na základě svědectví z míst v úterý informoval, že sanitka přijela k turistce, kterou se snažili oživit další lidé, 51 minut od zavolání.

Případ vyvolal v řeckých médiích jisté pozdvižení. Odbory upozornily, že na Thasosu jsou k dispozici čtyři sanitky. Kvůli nedostatku personálu je však v provozu jen jedna.

Podle opoziční strany SYRIZA je to výsledek zdravotnické politiky konzervativního kabinetu premiéra Kyriakose Mitsotakise.

Záchranná služba ve středu také uvedla, že vláda již odsouhlasila, že v příštích dnech doplní stavy záchranářů na ostrově vojenský personál.

Češka zemřela na řecké pláži, 50 minut čekala na záchranku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám