Hlavní obsah

Řecko žaluje Afghánce, jeho syn se utopil při cestě z Turecka

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samos

Řecké justici leží na stole bezprecedentní případ: prokurátoři zažalovali 25letého afghánského migranta, jehož šestiletý syn se minulý měsíc utopil při strastiplné pouti z tureckého pobřeží na řecký ostrov Samos.

Foto: Frontex

Záchrana uprchlíků ve Středozemním moři

Článek

Nádir Ajúbí dlouho váhal, zda se má pustit do nebezpečné plavby z Turecka směrem k Řecku. „Měl strach o synka,“ řekl listu The New York Times (NYT) Dimitris Choulis, Afgháncův advokát. „Dnes už ví, že obavy byly oprávněné – chlapec nepřežil. Osud ho takto nemilosrdně potrestal za sen o lepším životě.“

Nádir se dodnes nedokáže vyrovnat s tím, co se stalo. Je na tom špatně, několikrát se zhroutil. Řečtině sice nerozumí, pochopil však, že je vyšetřován.

V noci osmého listopadu nastoupil se svým synem a 22 dalšími migranty do člunu a zamířili z tureckého pobřeží do Řecka. „Počasí bylo špatné. Plavidlo nemohlo odolat prudké bouři a vysokým vlnám,“ líčí Ajúbího právník.

Volání oklikou

Ozvat se řecké pobřežní stráži je však pro převaděče i migranty příliš nebezpečné, protože se odvlékají či vytlačují jejich lodě zpátky do Turecka. Migranti tudíž zavolali s žádostí o pomoc norskou neziskovku Aegean Boat Report.

Jak korona slábne, tak migrantů přibývá

Koronavirus

„Stalo se tak krátce před půlnocí,“ vybavuje si v listě The Guardian Tommy Olsen. Ti se obratem obrátili na pobřežní stráž. Někteří migranti tvrdí, že dorazila po 90 minutách, jiní dokonce, že až za dvě hodiny.

Řecká pobřežní stráž tato obvinění popírá. „Kvůli naší aktivní roli při ochraně suverenity naší země a při rozbíjení struktur, které ohrožují životy migrantů, čelí systematickým a metodickým útokům médií a nevládních organizací na sociálních sítích. Drtivá většina obvinění se přitom opírá o nespolehlivé nebo nepotvrzené zdroje, které nelze identifikovat,“ sdělila písemně aténskému studiu německé televize ARD.

Loď se převrhla u Samosu. Ajúbího syn tu noc zemřel, jeho tělo moře vyplavilo na obtížně přístupný, skalnatý úsek pobřeží, kde ho nalezli vedle těhotné ženy v bezvědomí. Mladý otec přežil, objevili ho ráno na jiné části pobřeží.

A co Frontex?

„Nenašli jsme otce, který plakal nad ztrátou dítěte,“ odporuje v NYT Dimitris Tsinias, šéf pobřežní stráže na Samosu, líčení právníka o zdrceném a truchlícím otci.

„Nenašli jsme otce, který plakal nad ztrátou dítěte,“ odporuje v NYT Dimitris Tsinias, šéf pobřežní stráže na Samosu, líčení právníka o zdrceném a truchlícím otci. „Opustil ho. Kdyby to bylo moje dítě, nehnul bych se od něho.”

Ajúbí je obviněn, že ohrozil synův život tím, že ho vzal na nevhodný a přeplněný nafukovací člun do Řecka.

Na Kanárských ostrovech vznikne 7000 míst pro ubytování migrantů

Evropa

Jeho právník je zděšen a předhazuje řecké pobřežní stráži, že neinformovala Frontex, evropskou pohraniční agenturu. „Ta má v přístavu tři lodě, žádný vrtulník nevzlétl. Samozřejmě to nevíme jistě, ale kdyby rychle odletěli, mohlo by to dítěti zachránit život,“ zdůrazňuje.

Řada lidskoprávních organizací upozorňuje, že Atény zaujímají tvrdou linii v otázce uprchlické politiky od léta 2019, kdy se ujala úřadu konzervativní vláda premiéra Kyriakose Mitsotakise. Vassilis Kerassiotis, šéf organizace HIAS, jež poskytuje právní služby uchazečům o azyl v Řecku, říká, že ho znepokojuje „eskalace a uplatňování trestního práva“.

Ajúbímu hrozí až deset let za mřížemi, pokud ho soud uzná vinným.

Tragédie u Lesbu
V úterý se u řeckého ostrova Lesbos převrátil a potopil
člun s migranty
Pobřežní stráž zachránila
32 lidí
Z nich bylo 15 mužů,
14 žen a tři děti
Z moře vytáhla mrtvolu ženy
Další žena je nezvěstná
Zdroj: DPA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám