Hlavní obsah

Na Kanárských ostrovech vznikne 7000 míst pro ubytování migrantů

Na Kanárských ostrovech, které se potýkají s nebývalým množstvím migrantů připlouvajících z Afriky, by měla vzniknout ubytovací zařízení s kapacitou až pro 7000 lidí. Slíbil to španělský ministr pro migraci José Luis Escrivá, podle nějž by měly na ostrovech Gran Canaria, Fuerteventura a Tenerife už příští měsíc začít fungovat stanové tábory i provizorní ubytovny.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Na Kanárské ostrovy už letos připlulo přes 18.000 migrantů, což je skoro dvanáctkrát více než loni. Velké pozdvižení místních obyvatel vzbudil nedávno fakt, že úřady nechaly nejméně 2000 nově příchozích živořit ve stanech v improvizovaném táboře v docích přístavu Arguineguín na jihu ostrova Gran Canaria.

Kanárské ostrovy čelí náporu migrantů z Afriky

Evropa

„Čelíme lidské tragédii a nikdo z nás od ní nemá a nesmí odvracet zrak,“ citovala agentura Reuters z vyjádření ministryně obrany Margarity Roblesové pro stanici RTVE. Její resort už nechal přeměnit nepoužívaný vojenský sklad na ostrovech na tábor pro 800 lidí.

Ministr Escrivá řekl, že své nemovitosti a pozemky určené na přeměnu v ubytovny nebo na zřízení táborů předá vládě nejen armáda, ale i soukromí vlastníci. Na financování bude využito 84 milionů eur (2,2 miliardy korun) z evropských fondů.

Kanárské ostrovy - migrační brána do Evropy

Evropa

Kanárské ostrovy se nachází zhruba 100 kilometrů od afrického pobřeží. S migrací se potýkají ve větší míře od roku 1994. Největší počet migrantů souostroví zaznamenalo v roce 2006, kdy k jeho břehům připlulo 31.678 lidí v 515 lodích. Letos se počet přistěhovalců zvýšil mimo jiné i kvůli koronavirové pandemii.

Reklama

Výběr článků

Načítám