Hlavní obsah

Řecko nepředloží nový plán škrtů

– Atény/Berlín

Řecký ministr financí Janis Varufakis se na nadcházejícím jednání ministrů financí eurozóny nechystá předložit nový návrh reformních opatření, která po Aténách požadují mezinárodní věřitelé výměnou za zbývající peníze z prodlouženého úvěrového programu. Varufakis to podle agentury Reuters prohlásil v rozhovoru s německým deníkem Bild.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Článek

Na otázku, zda Varufakis předloží nový seznam reforem, který po Aténách požadují mezinárodní věřitelé, ministr odpověděl: „Ne, protože euroskupina není tím správným místem, kde lze představovat návrhy, o kterých se nediskutovalo a nejednalo dříve na nižší úrovni.”

Řečtí vyjednávači jsou ale podle něj kdykoli k dispozici, aby se svými partnery nalezli celkové řešení. Zástupci tří věřitelských institucí, tedy Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, se podle něj musejí vrátit k jednacímu stolu s „jasným, silným mandátem”.

Zopakoval přitom svůj apel na německou spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou, aby se odhodlala k „proslovu naděje” a vyslala signál, že Evropa už skoncuje se svým voláním po přísných řeckých úsporách. Odvolal se přitom na podobný projev, který byl po skončení druhé světové války určený Německu.

Věřitelé požadují po Řecku další úspory, zejména snížení důchodů. To ale zamítl řecký soud. Víkendová jednání o řešení řecké krize proto selhala. Řecký premiér Alexis Tsipras v pondělí vyzval věřitele, aby byli realističtější. Je přesvědčen, že Řecko už neunese další škrty.

Věřitelé ale požadují další úspory.

Reklama

Výběr článků

Načítám