Hlavní obsah

Řecká policie rozehnala protestující důchodce slzným plynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řečtí policisté v pondělí použili slzný plyn proti důchodcům, kteří v centru Atén protestovali proti snižování penzí. Přibližně tisícovka seniorů mířila k sídlu premiéra, cestou je zastavil kordon policistů. Při protestech a následném zásahu policie nebyl nikdo zadržen ani zraněn, informovala agentura AP.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Penzisty rozzuřil vládní plán snížení důchodů.

Článek

Premiéra Alexise Tsiprasa podle agentury DPA zásah proti důchodcům rozčílil. Ministr veřejného pořádku Nikos Toskas následně uvedl, že nic podobného se nebude opakovat.

Rozzlobení důchodci, z nichž někteří chodili s hůlkami, skandovali "Styďte se!". Část z nich se pokusila převrátit autobus, kterým policie zatarasila přístupovou cestu k sídlu premiéra Tsiprase. Policisté je rozehnali pepřovým sprejem. Při útěku jeden starší muž upadl na kolena a rozkašlal se a několik dalších lidí mělo viditelné potíže.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Policie nakonec důchodce rozehnala slzným plynem.

Premiér Tsipras ministru veřejného pořádku Toskasovi podle zdrojů z vládních kruhů vzkázal, že něco takového se už nikdy nesmí stát. Toskasovo ministerstvo v následném prohlášení uvedlo, že použití slzného plynu během demonstrací důchodců a pracujících je do budoucna zakázáno.

Polovina důchodců pod hranicí chudoby

Snížení důchodů prosadila vládní koalice levicové formace SYRIZA a Nezávislých Řeků. Je součástí řady úsporných opatření, na které Atény musely kývnout pod tlakem mezinárodních věřitelů.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

K potyčkám sice došlo, nikdo však nebyl zraněn.

Reformy však těžce doléhají na část obyvatelstva. Podle průzkumu, který cituje AP, se v posledních letech téměř polovina řeckých důchodců se svým měsíčním příjmem dostala pod hranici chudoby.

Související témata:

Foto: Michalis Karagiannis, Reuters

Staronový řecký premiér Alexis Tsipras

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Podle loňské letní dohody se zeměmi eurozóny, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) má Řecko do roku 2018 získat finanční pomoc až 86 miliard eur (2,3 biliónu Kč), pokud ovšem bude plnit dohodnuté reformy. Obě strany se později domluvily na postupných krocích ke zmírnění řecké dluhové zátěže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám