Hlavní obsah

Řekové na protest proti reformám tři dny nepracují

Atény

Řekové v pátek na protest proti další finanční zátěži, kterou podle nich přinesou chystané změny v důchodovém a daňovém systému, vstoupili do stávky, ta potrvá tři dny. V pátek začíná dvoudenní generální, na kterou naváže dříve avizovaná nedělní. Ta se koná na protest proti nedělnímu hlasování parlamentu o penzijní reformě. Bez ní ale nedostane Řecko další půjčku a hrozí mu v červenci bankrot.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku odstartovala třídenní stávkaVideo: AP

 
Článek

Dvoudenní stávku svolaly největší soukromé a veřejné odbory v zemi. Podle agentury Reuters se zastavil provoz v docích, nefunguje veřejná doprava a státní úředníci spolu s novináři nepracují. Nefungují ani městské služby. Ke stávce se připojili i lékaři a zdravotníci. Právníci stávkují už měsíce. Trajekty nepoplují až do úterý, dodala AP.

Nedělní dříve avizovaná stávka se koná v den, kdy se bude hlasovat o novele penzijního systému, kterou Řekové odmítají. „(Řecká vláda) se snaží dokázat euroskupině, že je dobrým studentem, přitom ale ničí řecký systém sociálního zabezpečení,” uvedly odbory s odkazem na nadcházející pondělní schůzku ministrů financí zemí platících eurem, před kterou vláda prosazuje schválení klíčových změn, aby dosáhla na další půjčku.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Kvůli stávce nevypluly ani trajekty.

Do července bez peněz

Předlužené Řecko musí pro získání dalších miliard eur z třetího záchranného balíku prokázat, že úspěšně plní podmínky úvěrového programu. Atény doufají, že připravované změny důchodového a daňového systému věřitele o řeckých pokrocích přesvědčí.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Řecko další peníze potřebuje. Ministr financí Euklidis Tsakalotos v minulých týdnech upozornil, že pokud nebude shoda do května, hrozí zemi bankrot, protože do července již nebude mít dostatek peněžních prostředků na splácení dluhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám