Hlavní obsah

Reakce NATO: Průlet sovětského dronu Evropou jsme sledovali. To je všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Protivzdušná obrana Severoatlantické aliance narušení vzdušného prostoru tří členských států zaregistrovala, let bezpilotního stroje sovětské výroby sledovala a zaznamenala i to, že dopadl na Záhřeb. Tím její aktivita při incidentu v situaci, kdy na Ukrajině zuří válka, vyhasla. Vyplývá to z e-mailu, kterým tisková služba NATO reagovala na dotaz Novinek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Místo pádu dronu v ZáhřebuVideo: Reuters

 
Článek

„Integrované letecké a protiraketové systémy NATO sledovaly leteckou trasu objektu, který se následně zřítil v Záhřebu. Chorvatské úřady oznámily, že případ vyšetřují,“ napsala Novinkám Daniele Riggiová z tiskové služby centrály Severoatlantické aliance.

Český velvyslanec při NATO Jakub Landovský se k incidentu nevyjádřil. „Bez komentáře,” sdělil Novinkám.

Foto: George Chernilevsky/Wikipedia

Tupolev Tu-141

Oním letícím objektem byl 14metrový sovětský dron ze 70. let minulého století. Nejspíš se jednalo o Tupolev Tu-141 Striž nebo o něco menší Tu-143 Rejs. Jediným uživatelem těchto strojů je v současnosti Ukrajina.

Podle chorvatského premiéra Andreje Plenkoviče se stroj patrně z Ukrajiny přehnal přes Rumunsko a Maďarsko až do Záhřebu. Urazil tedy nejméně 500 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Výbuch v Záhřebu. Spadl tam zřejmě zbloudilý sovětský dron z Ukrajiny

Evropa

Průzkumný bezpilotní letoun

Tupolev Tu-141 je velký průzkumný dron z doby Sovětského svazu dlouhý přes 14 metrů s rozpětím skoro čtyři metry. Zařazen do výzbroje byl koncem sedmdesátých let. Odpaloval se z rampy na návěsu a letěl po předem naprogramované trase vysokou transsonickou rychlostí. Přistával na padáku a mohl se používat opakovaně. Ve výzbroji má nyní tyto drony pouze Ukrajina, nacházejí se však i v Rusku.

Bartošek: Je to provokace a snaha o eskalaci 

Situaci pro Novinky komentoval místopředseda Sněmovny a expert na obranu strany Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„Celá situace je velmi citlivá. Rusku se očividně vojensky na Ukrajině nedaří a hledá různé způsoby provokace okolních států. Zaznamenali jsme to například při přeletu čtyřech stíhaček ve vzdušném prostoru Švédska. Tohle je předpokládám další,“ uvedl lidovec.

Ruské stíhačky narušily švédský vzdušný prostor

Zahraniční

„Jeho snaha zatáhnout do toho další země a vyvolat z toho větší konflikt je tam očividná,“ doplnil a podotkl, že je podle něj proto nutné udržet nervy na uzdě.

„Samozřejmě musíme být velmi ostražití a sledovat, co ruská strana dělá,“ dodal jedním dechem Bartošek.

Bělorusové mohou během pár hodin zaútočit, míní ukrajinští analytici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám