Hlavní obsah

Razii ve Vídni proti islamistům patrně prozradil tlumočník

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na den po islamistickém atentátu ve Vídni, během něhož v pondělí večer Kujtim Fejzulai (20) postřílel čtyři lidi a 23 zranil, se už delší dobu připravovala rakouská kontrarozvědka rozsáhlou razií proti islamistům. Tlumočník, který pro ni pracoval, však akci prozradil, napsal list Heute.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ozbrojení policisté hlídkují v centru Vídně poblíž místa útoku.

Článek

Fejzulai, Albánec ze Severní Makedonie s rakouským občanstvím, se o akci tudíž dozvěděl a svůj teroristický úder, který pojímal jako mstu Islámského státu, urychlil.

Agentura APA napsala, že v úterý ve tři hodiny v noci se měli do akce pustit příslušníci speciálních jednotek WEGA, Cobra a Operační skupiny pro boj s pouliční kriminalitou (EGS) ve Vídni, v Dolním i Horním Rakousku.

Všichni zatčení v souvislosti s útokem ve Vídni jsou radikální islamisté

Evropa

„Protože se komanda už na operaci připravovala, mohla být tak brzy na místě krveprolití v srdci Vídně, jemuž obyvatelé metropole přezdívají Bermudský trojúhelník,“ podotkl Heute s tím, že devět minut po prvním telefonátu na policejní linku příslušníci WEGA, zásahového týmu pro reakci na mimořádné události, útočníka zastřelili.

Na otázku novinářů ohledně prozrazení utajované razie rakouský ministr vnitra Karl Nehammer odpověděl: „Tuto zprávu nemohu potvrdit.“ Operaci jako takovou ovšem nepopřel.

Ministr současně označil za nepravdivé informace médií, že všech 15 lidí zadržených několik hodin po masakru, mezi nimi i atentátníkovi přátelé, bylo na seznamu operace Ramses a že komanda, která je zatkla, jen provedla původní akci se zpožděním.

Reklama

Výběr článků

Načítám