Hlavní obsah

Rakušané začali stavět plot na slovinské hranici

– Vídeň • Aktualizováno

Rakušané začali se stavbou plotu, kterým ohradí krátký úsek hranice se Slovinskem. Účelem stavby není zabránit migrantům ve vstupu do země, ale regulovat uprchlickou vlnu, jež se na Rakousko valí, tvrdí rakouská vláda. Stavba téměř čtyřkilometrového plotu u štýrského hraničního přechodu Spielfeld by měla být hotová do Vánoc, informovala agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Zahájení stavby rakouského plotu na hranicích se Slovinskem

Článek

V zemi jsou podle APA už zaražené první sloupy, mezi které se natáhne drátěné pletivo. Na stavbě se podílejí i vojáci rakouské armády: na místě je jich téměř čtyřicet.

Vztyčování plotu má proběhnout v několika etapách, protože rakouská vláda zatím neuzavřela jednání se všemi majiteli pozemků, na nichž má plot stát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z 300 km zbyly 4

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová oznámila stavbu plotu na hranici se Slovinskem koncem října. Její prvotní návrh, že by plot mohl být dlouhý až 300 kilometrů, ale způsobil roztržku v koaliční vládě.

Ta nakonec po vášnivých debatách 13. listopadu, těsně před útoky v Paříži, oznámila, že plot bude zatím dlouhý jen čtyři kilometry a že jej v případě nutnosti bude možné prodloužit až na úsek 25 kilometrů.

Slovinci hovoří o plotu na hranicích s Chorvatskem

Slovinský premiér Miro Cerar v té době varoval, že jeho země je také připravena okamžitě vybudovat plot na hranici s Chorvatskem.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Stavba hraničního plotu ve Slovinsku

Kvůli přílivu migrantů postavily na svých hranicích plot i další evropské země. Maďarsko, jako první stát v Evropě, zahájilo stavbu plotu již v červenci letošního roku na hranicích se Srbskem a v polovině října dostavělo plot i na hranicích s Chorvatskem.

Makedonie začala se stavbou plotu, který má migrantům zabránit v nekontrolované cestě po jejím území, koncem listopadu na hranici s Řeckem.

Migrantů přichází méně

Proud migrantů přicházejících do Rakouska v prvních prosincových dnech značně polevil.

Zatímco v prvních třech listopadových týdnech přicházelo denně až šest tisíc lidí, za první čtyři prosincové dny jich bylo necelých devět tisíc. Policie počítá s nižším počtem příchozích i v příštích dnech.

Reklama

Související články

Slovinsko a Rakousko uzavírají hranice

Srbsko bylo informováno, že na základě dohody zemí schengenského prostoru volného pohybu budou uzavřeny hranice Rakouska a Slovinska. Zablokování svých hranic...

Výběr článků

Načítám