Hlavní obsah

Rakouští poslanci jednomyslně odmítli plán ČR stavět modulární reaktory

Poslanci rakouské Národní rady ve čtvrtek jednomyslně přijali usnesení odmítající plány České republiky na výstavbu takzvaných malých modulárních reaktorů (SMR). Oznámil to podle agentury APA protiatomový mluvčí rakouských vládních Zelených Martin Litschauer. V Rakousku dlouhodobě panuje napříč politickými stranami skepse, až odpor vůči jaderné energetice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Česká polostátní společnost ČEZ chystá uskutečnit pilotní projekt instalace malého modulárního reaktoru u jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Hotová by měla být v letech 2032 až 2035. Plán vyvolal odmítavé reakce především v nedalekých hornorakouských obcích.

Obhájci SMR tvrdí, že tato zařízení jsou bezpečnější, protože jsou menší než klasické reaktory. Odpůrci naopak argumentují, že bezpečnost není přímo úměrná velikosti. Rovněž Litschauer ve čtvrtek na tyto problémy poukázal a řekl, že jaderné minielektrárny na vyrobenou kWh vyprodukují více jaderného odpadu. Kromě toho v Česku nadále není vyřešen problém ukládání vyhořelého jaderného paliva, ačkoli to bylo pro Temelín slíbeno už v roce 2000, připomněl poslanec.

Budou chybět peníze na energetickou revoluci

„Kvůli vyššímu počtu reaktorů u SMR výrazně roste pravděpodobnost havárie. Dá se také předpokládat, že elektřina z těchto jaderných minielektráren bude ještě dražší, a tak budou chybět peníze na energetickou revoluci,“ zdůraznil politik. Zvláště problematická je podle něj skutečnost, že tyto nové projekty nebudou do roku 2035 dodávat žádný proud, a nebudou tak nijak přispívat k ochraně klimatu.

Projekt SMR podle české vlády posílí bezpečnost a nezávislost české energetiky, ohrožené válkou na Ukrajině. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) definuje malý modulární reaktor jako jadernou elektrárnu s elektrickým výkonem do 300 megawattů. Podle MAAE pracuje nyní na těchto zařízeních 50 zemí. Tyto reaktory mají být podle MAAE při výrobě energie pružnější a bezpečnější.

Volíte v Rakousku vhodný pozdrav? Váhají i místní, natož turisté

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám