Hlavní obsah

Rakouský exkancléř Kurz dostal za křivou výpověď podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podmíněný osmiměsíční trest vězení dostal v pátek rakouský exkancléř Sebastian Kurz. Ten se podle vídeňského soudu dopustil křivé výpovědi, když v parlamentním vyšetřovacím výboru snižoval svou roli na jmenování šéfa významné státní investiční společnosti ÖBAG. Kurz vinu před soudem odmítal.

Foto: Heinz-Peter Bader, ČTK/AP

Rakouský exkancléř Sebastian Kurz u soudu

Článek

Někdejší dvojnásobný kancléř, který byl za své raketové politické kariéry také předsedou Rakouské lidové strany (ÖVP) či ministrem zahraničí, čelil ze strany protikorupční prokuratury WKStA obvinění z křivého svědectví před vyšetřovacím výborem v takzvané kauze Ibiza.

Konzervativní politik opustil svůj úřad v roce 2021 poté, co prokuratura zahájila proti němu a dalším devíti lidem vyšetřování pro podezření z porušení důvěry, korupce a úplatkářství s různou mírou účasti.

V roce 2019 skončil Kurzův vicekancléř, bývalý krajně pravicový lídr Heinz-Christian Strache, a to kvůli videu, na němž je zachycen na ostrově Ibiza se ženou vydávající se za neteř ruského oligarchy, která mu měla nabízet zprostředkování státních zakázek. Na setkání mu měla navíc i vysvětlit, jak se vyhnout zákonům o financování politických stran.

Bývalého rakouského kancléře Kurze obžalovali z křivé výpovědi

Evropa

Z čela Rakouska odešel neslavně. Teď si Kurz našel práci za milion měsíčně

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám