Hlavní obsah

Rakousko vyhostilo ruského diplomata kvůli špionáži

– Vídeň

Rakousko vyhostilo ruského diplomata, kterého označilo za nežádoucí osobu. V pondělí to oznámilo rakouské ministerstvo zahraničí. Diplomat musí zemi opustit do 1. září. Ruské velvyslanectví ve Vídni proti tomuto rozhodnutí protestovalo, považuje ho za nepodložené, napsala ruská tisková agentura TASS. Moskva zároveň hrozí recipročním krokem.

Foto: Profimedia.cz

Rakouské ministerstvo zahraničí.

Článek

Deník Kronen Zeitung napsal, že diplomat spolu s rakouským občanem roky prováděl špionáž v rakouské high-tech firmě. Rakušan se ke špionáži nedávno přiznal, ruský diplomat – jeho řídící důstojník – podle zpráv médií mlčí s tím, že se odvolal na svou diplomatickou imunitu.

Plukovníka v Rakousku obžalovali ze špionáže pro Moskvu

Evropa

Ruské velvyslanectví ve Vídni proti vyhoštění svého pracovníka ostře protestovalo. „Tímto nepodloženým rozhodnutím rakouské vlády jsme rozhořčeni, poškozuje konstruktivní rusko-rakouské vztahy. Jsme přesvědčeni, že na reciproční krok Moskvy se nebude dlouho čekat,“ uvedlo v prohlášení velvyslanectví.

Neutrální Rakousko udržuje s Ruskem dobré vztahy. Během krize kolem otrávení bývalého ruského agentura Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii například Vídeň jako jedna z mála zemí Evropské unie nevypověděla žádné ruské diplomaty.

Ruský prezident Vladimir Putin loni přijel na svatbu rakouské ministryně zahraničí Karin Kneisslové.

Rakousko vyhostilo ruského diplomata kvůli špionáži

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám