Hlavní obsah

Rakousko od příštího roku zavede jednodenní dálniční známku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská vláda vyslyšela dlouholeté volání řidičů a od příštího roku zavede i jednodenní dálniční známku. Dosud existují jen desetidenní, dvouměsíční a roční.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jednodenní viněta pro vozidla do 3,5 tuny bude stát 8,60 eura (210 Kč), informoval server oe24.at. Je ale otázkou, do jaké míry se nový druh známky bude veřejnosti zamlouvat. Její cena bude totiž jen o málo nižší než poplatek za desetidenní známku. Ten je nyní 9,90 eura (242 Kč) a od příštího roku se zvýší na 11,50 eura (281 Kč).

Nezměněná zůstane cena celoroční známky - 96,40 eura (2352 Kč), zatímco poplatek za dvouměsíční vinětu nepatrně klesne z dosavadních 29 eur (708 Kč) na 28,90 (705 Kč).

Rakouské dálniční známky lze zakoupit v klasické papírové podobě například u čerpacích stanic v Rakousko, ale i v českých příhraničních oblastech.

Osmnáctidenní čekací lhůta

Existují i digitální viněty, které lze pořídit na internetových stránkách rakouské dálniční společnosti Asfinag. V tomto případě je ale nutné mít na paměti, že při nákupu online lze pořídit známku, která začne platit až po 18 dnech. Asfinag totiž musí dodržet tuto lhůtu stanovenou zákonem kvůli ochraně spotřebitele.

Anketa

Kupujete si rakouskou dálniční známku?
Ano, pravidelně
47 %
Občas
33,4 %
Jednou nebo dvakrát jsem ji potřeboval/a
10 %
Ne
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1106 čtenářů.

Švýcaři mají konečně elektronickou dálniční známku. Je stále jen celoroční, ale už 28 let ji nezdražili

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám