Hlavní obsah

Švýcaři mají konečně elektronickou dálniční známku. Je stále jen celoroční, ale už 28 let ji nezdražili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také Švýcarsko konečně zavádí elektronickou dálniční známku. Prodávat se začne v úterý, avšak s tím, že nadále bude v nabídce pouze celoroční viněta. Například známky s měsíční nebo desetidenní platností, jak je to běžné v jiných zemích, alpská konfederace neplánuje.

Foto: Profimedia.cz

Dálniční hraniční přechod mezi německým Weil am Rhein a švýcarskou Basilejí

Článek

Prodej 1. srpna spustí švýcarská celní správa na zvláštním portálu. Bude stačit zadat kategorii auta, zemi jeho registrace a registrační značku. Vytváření zákaznického konta a uvádění osobních údajů není nutné.

Papírová verze viněty, která se lepí na čelní sklo, zůstává v platnosti i v dalším prodeji. Cena obou verzí je stejná – 40 švýcarských franků (asi tisíc Kč), informovala švýcarská televize SRF. Na této úrovni je cena známky už od roku 1995. Platba za elektronickou vinětu bude možná online platební kartou.

Zavedením elektronické verze viněty se nic nemění na praxi, že kdo chce, byť jen jednou za rok, projet Švýcarskem po jakékoli dálnici, musí zaplatit celoroční poplatek.

Nemění se ani pravidlo, že známka platí vždy od 1. prosince předcházejícího roku do konce ledna přespříštího roku, tedy celkem 14 měsíců. Znamená to, že kdo například v nejbližších týdnech plánuje jízdu po švýcarské dálnici, musí si koupit buď papírovou, nebo elektronickou známku, ta ale bude v obou případech platná jen do konce ledna 2024.

Elektronická známka přináší řidičům podle německého automotoklubu ADAC některé výhody. Odpadne seškrabávání staré známky z čelního skla a nebude také nutné stát fronty při nákupu viněty na švýcarských hranicích, které se tvoří zejména v prázdninových měsících. Při rozbití čelního skla také nebude muset majitel vozu žádat švýcarskou celní správu o náhradní vinětu.

Přenos při změně registrační značky jen jednou

Když majitel změní auto a ponechá si registrační značku, zůstává elektronická známka v platnosti. Při změně registrační značky bude možné požádat o přenos viněty na ni, ale jen jednou.

Papírové a elektronické dálniční známky se budou paralelně prodávat i v nejbližších letech. Prodej papírových známek by se měl zastavit až ve chvíli, kdy jejich podíl klesne pod deset procent.

Slovinsko před letní sezonou zdražuje mýtné

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám