Hlavní obsah

Rakousko nepustí do země tureckého ministra na připomínku potlačení puče

– Vídeň

Rakousko zakázalo tureckému ministrovi hospodářství Nihatu Zeybekcimu, aby se v alpské republice zúčastnil akce k výročí loňského nezdařeného puče v Turecku. Rozhlasové stanici ORF to v pondělí sdělilo rakouské ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Turecký ministr hospodářství Nihat Zeybekci

Článek

„Mohu potvrdit, že ministr zahraničí (Sebastian) Kurz zakázal tureckému ministrovi hospodářství vstup do země,” citovala agentura Reuters prohlášení rakouské diplomacie.

Mluvčí rakouského ministerstva zahraničí dodal, že akce má být „velmi velká” a Zeybekciho cesta by představovala pro Rakousko ohrožení veřejného pořádku a bezpečnosti.

Rakousko učinilo podobné kroky jako Nizozemsko, které v pátek prohlásilo, že turecký vicepremiér Tugrul Türkeş není v zemi vítaný. Türkeş se chtěl spolu s krajany žijícími v Nizozemsku zúčastnit akce k připomínce loňského potlačení pokusu o státní převrat v Turecku.

Loni 15. července se část turecké armády pokusila svrhnout prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, vláda ale povstání zmařila. Následovaly čistky v armádě, na úřadech či ve školách a Erdoganovo upevňování moci.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v Istanbulu zdraví své příznivce

Nizozemsko už na jaře před tureckým referendem o změně ústavy zakázalo vstup do země ministrovi zahraničí Mevlütovi Çavuşoğluovi [celá zpráva] a ministryni pro rodinu Fatmě Betül Sayan Kayové. [celá zpráva]

Vztahy mezi Ankarou a některými evropskými zeměmi jsou dlouhodobě vyhrocené, například Německo a Nizozemsko Turecko kritizují za politické změny a tvrdý postup při vyšetřování puče.

Turecko ze zosnování převratu obviňuje hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který dlouhodobě žije v USA. Gülen to odmítá a obviňuje Erdogana, že akci zorganizoval, aby si upevnil moc v Turecku. To se Erdoganovi v letošním referendu skutečně podařilo, neboť voliči se vyslovili pro prezidentský systém. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám